L’Institut Català d’Energia (ICAEN) prendrà part en la 36a edició del Saló de l’Automòbil de Barcelona, que se celebra entre els dies 14 i 22 de maig, amb l’objectiu de promocionar l’eficiència energètica en la mobilitat. El transport és el principal sector consumidor d’energia a Catalunya, amb un 38% del total; per això, l’ICAEN treballa en diferents línies en aquest àmbit, com són l’impuls del vehicle elèctric -tant pel seu impacte en la reducció del consum de combustibles fòssils i en l’emissió de gasos contaminants com per l’oportunitat que suposa per a la indústria de l’automoció catalana- o el foment de la conducció eficient, entre d’altres.

La presència de l’ICAEN es materialitzarà en la instal·lació ‘Pedala amb els Energèdits’, una activitat dirigida a nois i noies que consisteix a moure uns vehicles d’un circuit d’’slot’ mitjançant l’energia cinètica generada en unes bicicletes connectades al circuit. L’objectiu és regular de forma adequada l’energia generada perquè el vehicle pugui completar voltes sense aturar-se o sortir del circuit. Aquesta activitat, ambientada amb els protagonistes de la sèrie de dibuixos animats ‘Els energèdits’, té com a finalitat conscienciar els participants respecte la producció d’energia, la conducció eficient, l’eficiència energètica en el transport i la mobilitat sostenible. La instal·lació s’ubicarà en el pavelló dedicat al vehicle elèctric.

En matèria de mobilitat elèctrica, l’ICAEN lidera l’estratègia IVECAT per a la implantació del vehicle elèctric a Catalunya i col·labora amb l’oficina LIVE per al desenvolupament del vehicle elèctric a Barcelona. A més, l’Institut participa en diferents iniciatives per promocionar xarxes i infraestructures –la instal·lació de punts de recàrrega, …- que possibilitin la integració d’aquest tipus de vehicles al parc mòbil de Catalunya. Pel que fa a la conducció eficient, l’Institut ha convocat enguany 6.250 cursos de conducció eficient dirigits tant a conductors professionals de vehicles pesants com als ciutadans. La conducció eficient permet estalviar d’un 10% a un 20% del carburant i reduir considerablement les emissions de contaminants de ciutat.

Data d’elaboració: 13/05/2011
Font: notícia premsa Gencat, 12/05/2011
Fotografia de Eafit: CC, 2.0 (by-sa)