Més de la meitat dels usuaris de xarxes socials a tot el món (55%) reconeix que buscar una feina és un dels motius pels quals està present en elles. A Espanya, el percentatge s’eleva fins al 69% dels usuaris, 14 punts per sobre de la mitjana.
L’ús de LinkedIn està molt més estès a Espanya que en altres països. La mitjana mundial, al voltant del 35%, a Espanya puja fins al 64%.
A més, vuit de cada 10 reclutadors i responsables de Recursos Humans utilitza les xarxes socials en les seves tasques de recerca i selecció de personal.
Per tot això, anem a donar-te una sèrie de consells per utilitzar LinkedIn a l’hora de buscar feina. No els perdeu de vista:
1. Omple el teu perfil de forma exhaustiva. Inclou en ell la major quantitat d’informació rellevant. Pot ser tediós, però recorda que buscar feina és una feina en si mateix. Són molts els usuaris que no completen aquests apartats i si tu ho fas, et diferenciarás dels altres.
2. Fes que el teu perfil es “posicioni”. Necessites que quan un reclutador busqui en LinkedIn un professional com tu, et trobi. Per això cal posar-ho fàcil. Pensa quines serien aquestes paraules clau per les que t’agradaria que et trobessin (per exemple, “periodista” o “sanitari” …) i usa-se de manera natural en el teu perfil, al títol … o fins i tot demana als teus contactes que les facin servir en les recomanacions.
3. Estableix la privacitat del perfil. Si estàs disposat a que qualsevol reclutador et trobi, el millor és que deixis el teu perfil de LinkedIn obert. Així tot usuari podrà accedir a la informació que has inclòs en ell. Aporta totes les formes possibles de trobar-te. Incloure un email, l’usuari de Twitter o un número de telèfon en l’apartat del perfil destinat a aquestes dades personals, és altament beneficiós sobretot si estàs buscant feina.
4. Aprofita l’àrea “Ocupacions”, des d’on podràs buscar els llocs de treball que les companyies estiguin oferint a LinkedIn. Dins de l’àrea “Ocupacions que podrien interessant” també veuràs un enllaç amb el qual podràs configurar diferents alertes per rebre una notificació al teu correu electrònic quan s’anunciï un nou treball que compleixi amb els criteris que seleccions. A més, a la columna de la dreta tindràs accés a tots els llocs de treball que hagis guardat a visualitzar una oferta, a les teves cerques guardades i un històric de candidatures enviades a altres processos de selecció, des del qual podràs seguir la seva evolució.
5. Esprem el cercador de Linkedin. El cercador de LinkedIn és molt potent. Se li pot treure partit utilitzant el selector de tipus de recerca que es troba a l’esquerra de la caixa i que et permetrà refinar la per trobar resultats per persones, empreses, llocs de treball .
6. Aposta per la qualitat de la teva xarxa de contactes. Augmenta en la mesura del possible el teu número de contactes, però fes-ho sempre amb gent de confiança, que coneguis o amb qui hagis tingut una relació professional. No serveix de res sumar contactes, és millor generar una xarxa de qualitat, basada en el coneixement.
7. Segueix empreses. Aquelles en les que t’agradaria treballar o que són rellevants per al teu sector. Aquelles on treballen els teus contactes o aquelles que ja estan utilitzant linkedin per reclutar, encara que no sigui relacionat amb la teva formació, però seran aquelles que quan tinguin un procés de selecció obert ho facin per Linkedin.
8. Aprofita els grups. Permeten estar al dia de novetats del teu sector, debatre amb altres experts, mostrar les teves fortaleses, millorar la teva marca personal … Cerca aquells que t’interessin i es un usuari actiu en ells per posicionar-te entre els professionals que els integren i conèixer a molts d’ells fent networking.
9. Aconsegueix recomanacions. Ja sigui de forma natural o perquè s’ho demanis a determinats contactes amb els que tinguis confiança i una relació professional especial, aconsegueix com més recomanacions positives millor, ja que aportaran credibilitat al teu perfil. No demanis recomanacions a qui no coneixes o a persones que no puguin aportar una valoració precisa de la teva feina.
10. Demana que et validin les aptituds. LinkedIn inclou en el teu perfil una sèrie d’aptituds a manera de paraules clau. Altres usuaris seran encarregats de “validar” aquestes aptituds que se suposa que tens, i la informació es mostrarà en el perfil. Sol·licita als teus contactes que validin les aptituds per les quals consideren que destaques. Una bona manera de fer-ho és validant tu les seves primer.
11. Dóna a conèixer els teus objectius. Si no et fa res que la teva xarxa de contactes sàpiga que estàs buscant una feina, no et preocupis per esmentar-ho en el teu perfil, però en l’apartat extracte, no en el títol del mateix. Comenta-ho també als teus contactes i als que poguessin arribar a ajudar-te en la tasca de cerca. Fins i tot pots publicar una actualització comentant, sobretot, si acabes de quedar-te sense feina.
12. Si no vols que sàpiguen que estàs buscant feina, oculta la teva activitat. És possible que no vulguis donar pistes al teu cap que vols canviar de feina. Si s’adonen que has estat millorant la teva fotografia, has inclòs noves dades en el teu perfil sabran de la teva inquietud laboral.
Perquè ningú de la teva xarxa sàpiga teus moviments en un moment donat, desactiva l’opció “difusió de la teva activitat”.
13. Aprofita les funcions ‘premium’ de LinkedIn. Potser et convingui fer una petita inversió i convertir-te en membre premium de LinkedIn per tenir accés a més eines i funcionalitats ara que estàs buscant feina.
Font: web trecebits