En el 17,6% de les llars espanyoles només hi ha telèfons mòbils, gairebé el doble que fa tot just set anys. Els espanyols cada vegada necessiten menys cables per estar connectats.

La caiguda de preus de les telecomunicacions mòbils i, sobretot, la popularització dels accessos a Internet a través de la xarxa mòbil, que han multiplicat la seva velocitat, convencen cada vegada a més usuaris que no cal tenir una xarxa fixa a casa per estar comunicat.

Al tancament del primer semestre de l’any passat, el 17,6% de les llars, tres milions d’habitatges, només disposaven de mòbil, segons l’últim informe de la Comissió del Mercat de les Telecomunicacions i Red.es. Mentre, el 7,7% de les llars només tenien fix, i la gran majoria, el 74%, disposaven dels dos tipus d’accessos. La situació actual dels percentatges de llars amb només fix, i de les llars amb només mòbil, és pràcticament la inversa a la que existia fa set anys.

En preguntar a les llars sobre els motius pels quals no disposaven de telèfon fix, un 52,5% va esmentar que era més econòmic tenir només el mòbil i un 39,8% va esmentar que així no pagaven la quota d’abonament de la telefonia fixa . Les operadores de telecomunicacions cobren un quota mensual d’entre 14 i 15 euros pel sol fet de mantenir unes xarxes, les fixes de veu, que ja estan amortitzades, mentre que els operadors de mòbil no facturen per aquest concepte, sinó que exigeixen un consum mínim.

La presència de mòbils i fixos a les llars difereix, en tot cas, en funció de la grandària de la població i de l’edat del titular de l’habitatge. Així, a les llars amb joves menors de 35 anys, el 31% només tenien mòbil, gairebé el doble que la mitjana total. També és superior aquest percentatge en les poblacions amb menys de 10.000 habitants, on la taxa de només mòbil supera el 25%. Per contra, en llars amb majors de 65 anys, aquest percentatge baixa fins al 8,6%, mentre que es dispara al 27%, per a aquesta franja, les llars amb només fix, tres vegades més que la mitjana.

Segons l’informe de la CMT, la telefonia mòbil és el que estava més present a les llars en el primer trimestre del 2011, ja que es trobava en el 91,7% de les cases. El seguia la telefonia fixa (en el 81,8%), Internet (en el citat 59,5%) i la televisió de pagament (en el 21,9%).

Menys despesa
La crisi ha tingut el seu impacte en la despesa de les llars en telecomunicacions. En el cas de la telefonia fixa ha baixat un euro, fins 20,9 euros de mitjana al mes, i també en el mòbil, en què la despesa ha passat de 20,6-19,5 euros de mitjana.

Per contra, la despesa per llar a la televisió de pagament, quan no es contracta com a part d’un paquet amb altres serveis, va arribar el primer semestre de 2011 els 40,5 euros mensuals, gairebé tres euros més que els 37,5 euros del mateix període de l’any anterior. Quant al pagament per visió, facturat separadament del paquet o servei de televisió principal, el desemborsament per llar en el segon trimestre va ser de 40 cèntims d’euro al mes. De fet, un 90% dels domicilis que van contractar un servei de televisió de pagament no van efectuar compres de vídeo a la carta o pagament per visió.

Aquesta circumstància confirma que els usuaris de plataformes de televisió de pagament, com Digital +, valoren una àmplia oferta de canals més que els productes de taquilla, un lloc en el que s’estan especialitzant, cada vegada més, els proveïdors d’accés a Internet.

Font: notícia de expansión.com 17/02/2012

Fotografia de Florin hatmanu CC,2.0 (by-nc-sa)