José Manuel Soria, Montserrat Llagostera, Fàtima Bosch, Esther Vázquez, Joan Francesc Jualian i Alejandro Turpin són els 6 finalistes als Premis a l’Excel·lència en Transferència de Coneixement de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), uns guardons que impulsen la transferència de coneixement i busquen lligar la investigació amb la seva aplicació empresarial.
Els premis s’atorgaran per primera vegada el proper 4 de desembre, durant la celebració de l’Open Science & Innovation Forum que es durà a terme a la UAB. Aquesta iniciativa s’ha organitzat amb l’objectiu d’obrir a l’entorn empresarial la capacitat investigadora de la Universitat, per tal de fomentar la innovació en tots els àmbits de coneixement i crear vincles amb les empreses.
Els premis, impulsats per l’Associació d’Amics de la UAB i el Parc de Recerca UAB, busquen reconèixer els dos millors projectes de transferència de coneixement desenvolupats entre l’1 de gener del 2009 i el 16 de juliol del 2012, en les categories de “Millor Acció de Transferència realitzada” i “Millor Projecte d’Innovació”. Ambdues categories estan dotades amb 6.000 euros cadascuna.
En la categoria de “Millor Acció de Transferència realitzada” s’han seleccionat projectes que hagin generat una llicència de patent o la comercialització de know how, de transferència de tecnologia. Els finalistes són el Dr. José Manuel Soria Fernández, de l’Institut d’Investigació Biomèdica Sant Pau (IIB-Sant Pau); la Dra. Montserrat Llagostera Casas, professora i investigadora del Departament de Genètica i de Microbiologia de la Universitat Autònoma de Barcelona; i la Dra. Fàtima Bosch Tubert, directora del Centre de Biotecnologia Animal i Teràpia Gènica (CBATEG-UAB).
En la categoria de “Millor Projecte d’Innovació” s’han triat treballs de recerca amb un enfocament d’innovació i una potencial transferència al mercat. Els seleccionats són la Dra. Esther Vázquez, de la Unitat de Microbiologia Aplicada de l’Institut de Biotecnologia i Biomedicina (IBB-UAB); el Dr. Joan Francesc Julian Ibañez, de l’Institut d’Investigació en Ciències de la Salut Germans Trias i Pujol; i el Sr. Alejandro Turpin Avilés, del Grup d’Òptica del Departament de Física de la UAB.
Open Science & Innovation Forum
La trobada, amb un plantejament molt pràctic, mostrarà les darreres tendències en transferència de tecnologia, així com alguns exemples de projectes que s’han desenvolupat amb èxit en empreses ja creades o de nova creació. També serà un espai de relació i networking entre el teixit empresarial i els investigadors de la Universitat i dels més de trenta centres de recerca ubicats al Parc.
Buenaventura Guamis, director del Parc de Recerca UAB, indica que l’Open Science & Innovation Forum és “un primer pas cap a un nou model d’Universitat, que busca assolir una major integració amb el seu entorn empresarial, amb l’objectiu de millorar la competitivitat i el creixement econòmic des de la innovació i la investigació aplicada”.
L’objectiu és que les investigacions de la UAB tinguin aplicació en empreses de sectors com les tecnologies alimentàries i la salut animal, biotecnologia i salut, ciències socials i humanitats, energia i medi ambient, química i materials, TIC’s, telecomunicacions o transport. La finalitat és que les empreses puguin conèixer de primera mà la recerca que es fa a la UAB i el seu Campus d’Excel·lència Internacional, i poder disposar de les tecnologies que es generen per aplicar-les al seu negoci.