Nous tractaments per garantir la seguretat alimentària en espècies i mantenir les seves propietats.

L’orenga, l’alfàbrega, el safrà, el pimentó, la canyella, la farigola, el romaní o el pebre, entre altres espècies, ara podran comptar amb tractaments que a més de garantir la qualitat microbiològica, conservaran les seves propietats organoléptiques pròpies respectant al màxim la seva aroma, color , sabor o textura original. Això serà gràcies a un projecte europeu liderat per ainia en el qual s’estudien les diferents alternatives tecnològiques per aconseguir-ho.

Fins ara, en la indústria d’herbes i espècies en favor de la seguretat alimentària s’han utilitzat tècniques de inactivación microbiològica tals com la irradiació, l’ocupació d’òxid d’etilè i el vapor. Aquests tractaments, encara que efectius, presenten diverses limitacions entre les quals es destaquen la deterioració de les propietats organoléptiques.

El projecte europeu GreenFooDec, coordinat per ainia, neix amb l’objectiu de trobar alternatives tecnològiques que permetin substituir precisament a les actuals, solucionant així una de les necessitats més demandades per la gran majoria de les empreses del sector especier europeu com és el manteniment de les propietats organolépticas inherents del producte.

A través d’aquest projecte s’avaluaran diferents tecnologies per garantir la qualitat microbiològica en herbes i espècies, aconseguint així millorar la seguretat alimentària mantenint les propietats organoléptiques del producte final com el sabor, olor, color o textura. En concret, les alternatives tecnològiques que s’analitzaran són: infrarojos, microones, plasma fred i diòxid de carboni a alta pressió combinat amb ultrasons.

Emmarcat dins del VII Programa Marco de R+D de la Unió Europea i amb una durada de dos anys i mitjà, GreenFooDec està coordinat per ainia centre tecnològic. Compta amb la participació de nou organitzacions procedents de quatre països. Els centres d’investigació SIK (Suècia), ATB (Alemanya), TUBITAK (Turquia) i ainia. Tres associacions: l’Associació Espanyola d’Elaboradors i Envasadores d’Espècies i Condiments (AEC), l’Associació Alemanya d’Espècies (FGI), i l’Associació d’exportadors turca (AEGEAN). També participen en el projecte les empreses especieras Juan José Albarrasí (Espanya) i DEFNE (Turquia).

El projecte, contribuirà també a desenvolupar i implementar noves aplicacions en altres sectors alimentaris extrapolant així el coneixement generat i les estratègies desenvolupades a altres productes deshidratats amb similars necessitats.

Sobre ainia centre tecnològic
Ainia té com a missió aportar valor a l’empresa, liderant la innovació i el desenvolupament tecnològic de forma responsable i compromesa. Pertany a REDIT (Xarxa d’Instituts Tecnològics de la Comunitat Valenciana), Fedit (Federació de Centres Tecnològics d’Espanya) i EFI (European Food Intitute), així com a nombrosos organismes i entitats nacionals i internacionals.

 Font i fotografia:notícia de   www.ainia.es 23.04.2012