Les empreses alemanyes han iniciat un procés de selecció per reclutar treballadors al sud d’Europa, principalment enginyers, metges, cuidadors per a gent gran i professors d’espanyol. La Cambra de Comerç Alemanya ha liderat dos seminaris a Barcelona i a Madrid per promoure la mobilitat laboral com a opció i oportunitat per als professionals espanyols, especialment dedicats a les enginyeries.

El membre de l‘agència estatal d’ocupació alemanya (ZAV) Gerald Schomann, explica que la primera fase d’aquesta mobilitat laboral afectarà especialment a enginyers. En concret, es necessiten enginyers per als sectors metal·lúrgics, de l’automoció i l’electrònica per a tot el mercat laboral alemany, però especialment a les zones d’Hamburg, Nuremberg, Berlín, Munic i Stuttgart.

Actualment, la xifra d’enginyers estrangers treballant a Alemanya se situa en el 5% del total, però la proporció augmentarà a curt i mitjà termini. Així Schomann ha detallat que les places vacants en aquest sector estan augmentant, però se li suma que més del 45% dels enginyers alemanys superen els 45 anys i que uns 100.000 es jubilaran durant la pròxima dècada.

El sou alemany per a aquests professionals pot oscil·lar entre els 41.235 euros bruts dels càrrecs bàsics a 54.900 per a especialistes amb més de dos anys d’experiència i es busca un nivell d’alemany equivalent al B2 del marc comú europeu.

La ZAV ha estat la institució promotora per a la captació d’enginyers estrangers després que el 27 de gener passat s’iniciés la col·laboració entre els serveis públics d’Espanya i d’Alemanya, a través de la xarxa europea EURES, per reclutar personal qualificat amb la finalitat de treballar a Alemanya en els sectors de la sanitat, l’enginyeria, la docència, l’hostaleria i el turisme. Fonts de la Cambra de Comerç Alemanya han assenyalat a Efe que des que el govern de la cancellera Ángela Merkel “obrís la caixa dels trons” les demandes d’informació de desocupats espanyols sobre el mercat de treball alemany han estat “moltíssimes”.

Amb aquest programa de captació de joves aturats, l’executiu de Merkel vol seduir treballadors altament qualificats per tal de resoldre parcialment el seu dèficit nacional de professionals especialitzats. El ministre d’Economia germànic, Philipp Rösler, va assegurar el 24 de maig passat que Alemanya ha de recórrer a la força de treball qualificat exterior com a “font de riquesa”.

El govern alemany diu precisar uns 140.000 llicenciats en ciències, especialment en el terreny de l’enginyeria i les telecomunicacions, per seguir impulsant el seu creixement econòmic. Actualment, l’Ambaixada d’Alemanya a Espanya informa detalladament de com poder accedir a una feina en aquest país, sigui de forma permanent o per a treballs temporals en vacances. Ofereix vies alternatives, bé a través de les Oficines d’Ocupació locals d’Alemanya, dels serveis especials de la ZAV o a través de les agències d’intermediació laboral que, puntualitza, “són gratuïtes”.

També informa sobre la possibilitat d’”exportar” a Alemanya, per un màxim de tres mesos, els drets d’atur que el desocupat estigui cobrant a Espanya, amb la finalitat de no perdre’l. Això no obstant, recorda que per poder accedir a una ocupació al país germànic cal tenir un nivell intermedi d’alemany (B1/B2 del marc comú europeu de referència per a les llengües).

Data d’elaboració: 20/12/2011
Font i fotografia: notícia portalexcellence, 16.12.2012