La locomotora d’Europa intensifica la recerca d’empleats qualificats, especialment a Espanya. Les empreses tenen dificultats per cobrir les seves vacants per la falta de joves, però les altes exigències, sobretot de l’idioma, dificulten incorporar a estrangers.

Würth és una de les empreses més grans del land de Baden-Württmberg, a Alemanya. La signatura ultima un procés per contractar empleats a Barcelona per cobrir part de les seves 150 vacants. Alemanya té necessitat de mà d’obra; a Espanya la taxa d’atur aconsegueix el 22,85%. Malgrat això, no serà fàcil que la multinacional cobreixi totes les seves places lliures. Ja no es tracta només de les exigències de l’idioma: “Busquem gent que tingui un caràcter alemany”, reconeix Carmen Hilkert, del departament de personal de la companyia.

Aquest és un exemple del difícil que resulta trobar ocupació a Alemanya. La locomotora europea reconeix que té un greu problema demogràfic que limita el creixement de les seves empreses, i per això vol atreure desenes de milers de llicenciats i tècnics.

Els problemes de mà d’obra no són els mateixos en tot el país. Mentre a Berlín la desocupació és del 12,3% i en l’antiga Alemanya de l’Est la xifra supera el 10%, en el sud la taxa és inferior al 4%, això és, es troba en plena ocupació.

La carestia de treballadors és major anés de les capitals. Un exemple és Schwäbisch Hall, un municipi de 37.000 habitants entre Stuttgart i Frankfurt que lluita per mantenir l’esplendor econòmica bestiar des de l’Edat Mitjana gràcies a l’explotació i comerç de la sal. Aquesta ciutat gaudeix d’un atur del 2,9%, que cau al 1% entre els joves. Enginyers, treballadors del metall, científics, metges, personal sanitari, informàtics o empleats per a hotels són les vacants més comunes a la zona.

“La falta de mà d’obra no ens permet créixer”, apunta Lutz Probst, responsable de recursos humans de Stahl, una signatura dedicada a la protecció contra explosions. La conseqüència és que algunes empreses han ampliat les seves línies en el Nord del país o fora d’ell perquè els és més fàcil produir el que necessiten.

No hi ha suficients joves. L’alcalde de Schwäbisch Hall i les empreses de la zona reconeixen que la carestia de mà d’obra serà pitjor en 2015. En el cas de Heilbronn-Franken, la regió on se situa aquesta ciutat, dins del land de Baden-Württmberg, s’espera que en 2014 hi hagi 25.000 vacants. En el desembre passat eren 7.718. Moltes per a una zona de la grandària de Pontevedra i amb 881.927 habitants.

Tampoc és senzill atreure talent per a les pimes. De les 10.576 societats de la regió, el 91% té menys de 50 empleats i només 20 signatures tenen més d’1.000 treballadors. La indústria té un pes del 45% en l’economia local, que compta amb 12 clústers. En 2010, el 51% de la producció es va exportar.

Autoritats, empreses i cambres de comerç estan intensificant els seus esforços per atreure personal de l’estranger, a la vista que les mesures preses fins ara no han donat fruit. La mirada s’ha posat sobretot a Espanya, encara que Itàlia, Portugal i Grècia també s’han convertit en països diana.

Empreses capdavanteres que investiguen per seguir líders
La indústria és la base de l’economia de la regió de Heilbronn-Franken. Aquest sector ven el 62% de la seva producció en l’exterior i les empreses del sector facturen una mitjana de 100 milions d’euros. Són societats generalment familiars, que no cotitzen en borsa;això els lliura de l’obligació d’haver de millorar resultats cada trimestre i se centren en el creixement a llarg termini. Estan situades en àrees rurals i basen el seu èxit en el R+D, al que destinen una mitjana del 5% dels seus ingressos. Entre les més conegudes a la zona (amb seu o una planta) figuren Würth, Unilever, Pink, Stahl, Bosch, Optima i Zielh-Abegg.

Què puc fer per trobar feina?

1. Les principals pàgines web per buscar treball a Alemanya són:

•www.arbeitsagentur.de (agència federal d’ocupació)
•www.jobboerse.arbeitsagentur.de (portal online solament en alemany)
•www.regiojobs24.de (pàgina web de Schwäbisch Hall per buscar ocupació)
•www.ec.europa.eu/eures (portal d’ocupació europea)
•www.zav-auslandsvermittlung.de (servei internacional)

2.Aconseguir el nivell màxim de l’alemany pot suposar una inversió de 2.745 euros en cursos, segons dades de l’Institut Goethe. Havent aconseguit el nivell B1 al país d’origen, una part del cost de l’aprenentatge és aportat per les empreses.

3.A més d’un bon salari, que varia segons l’empresa, les companyies solen facilitar la incorporació de nous empleats amb ajudes.

Font: notícia de www.expansión.com 10/02/2012