8a EDICIÓ DEL FÒRUM ASCAMM/2013
•En els darrers tres anys, Catalunya ha retrocedit 47 posicions en el rànquing de competitivitat regional europeu (RCI).
•El Fòrum Ascamm demana augmentar la inversió pública en R+D industrial i empresarial.
Barcelona , 27 de novembre de 2013. – El Fòrum Ascamm celebrat avui a CosmoCaixa (Barcelona ) , amb l’assistència de més de 200 empresaris, ha alertat en les seves conclusions de la progressiva pèrdua de competitivitat que es registra des de fa tres anys en el teixit industrial de Catalunya .
Al llarg d’aquest període de temps , Catalunya ha retrocedit 47 posicions a nivell europeu , passant del lloc 106 al 153 , segons l’Índex de Competitivitat Regional de la UE ( RCI 2013) i constitueix el major retrocés regional que s’ha produït en els països de la Unió Europea .
La nova posició que ara ocupa Catalunya , la situa per sota de la mitjana europea i en un lloc molt diferent del que ocupava fa uns anys quan estava per sobre . Aquest retrocés ve marcat fonamentalment pel nostre diferencial d’atur i per la caiguda d’un 11% en l’indicador corresponent a innovació . D’altra banda , aquesta situació es fa especialment delicada tenint en compte que aquests indicadors prediuen l’activitat econòmica futura .
Per tot això, des del Fòrum Ascamm s’ha considerat imprescindible , entre altres aspectes , intensificar la inversió en R + D orientada al teixit productiu . En aquest sentit , es considera necessari incrementar el percentatge en inversió que actualment destina la Generalitat ( 5% ) a la investigació industrial i empresarial . La major partida en R + D ( 95% ) està destinada a la investigació científica i només un petit percentatge arriba a l’economia productiva . Segons Ascamm , és urgent equilibrar aquests percentatges , tal com passa a la resta de països industrialitzats del nostre entorn comunitari .
Així mateix , i al llarg de les diferents ponències desenvolupades en el transcurs del Fòrum Ascamm , també s’ha posat de manifest la necessitat que les empreses industrials facin un doble esforç per reinventar-se a través de la innovació i amb nous productes i serveis que permetin oferir solucions integrals que s’adaptin a les peculiaritats i singularitats de les seves clientes.Tal i com ha manifestat el president d’Ascamm , Antoni Peñarroya , “el que veníem fent fins ara ja no serveix . Necessitem empreses que siguin capaces de transformar-se a través de la innovació i amb un servei integral “.
Des Ascamm s’insisteix que només amb una major implicació per part de l’Administració en R + D al sector industrial i amb una transformació global del nostre model productiu , serem capaços de millorar la nostra competitivitat i podrem afrontar amb més seguretat els reptes de futur .
Nous conceptes de negoci a la inústria
La vuitena edició del Fòrum Ascamm ha estat centrada en el lema “Nous conceptes de negoci en la indústria.” Els ponents que han participat en aquesta trobada han donat a conèixer als assistents els canvis i les estratègies desenvolupades en les seves respectives empreses per donar resposta a les noves necessitats de mercat.
Cadascun d’ells ha parlat dels nous models de negoci de producte + servei en el seu sector i de les transformacions realitzades per millorar la seva competitivitat.
Així per exemple, Mercè Girbau, directora general de Girbau SA “l’evolució del nostre negoci ens ha portat a oferir no només màquines, sinó solucions pensades per a cada tipologia de client, amb l’objectiu de facilitar el treball i ajudar-los en el funcionament del seu negoci: solucions adaptades a cada mercat ia cada zona geogràfica, i sovint amb el suport d’un expert. “