Ascamm, centre tecnològic amb seu al Parc Tecnològic del Vallès, promou un consorci europeu per desenvolupa la mobilitat elèctric. Es tracta del primer projecte d’aquestes característiques que es crearà a Europa. El consorci permetrà desenvolupar un sistema unificat d’intercanvi i tractament d’informació.

El nou consorci, que podria constituir-se oficialment al llarg de l’any 2011, estarà integrat per empreses relacionades amb el sector de
l’automoció, institucions i organismes públics, universitats i centres
tecnològics. Ascamm és un dels principals membres que formen part de TECNIO, la xarxa creada per ACC1Ó que potencia la tecnologia diferencial, la innovació empresarial i l’excel • lència a Catalunya, promourà la creació d’un consorci europeu per a desenvolupar la mobilitat elèctrica.

El consorci públic-privat que s’impulsarà des de la Fundació Ascamm, situada al Parc Tecnològic del Vallès (Cerdanyola), pretén potenciar l’intercanvi de coneixements i desenvolupar un sistema unificat d’intercanvi i tractament de la informació de diversos laboratoris vius (“living labs “) de mobilitat elèctrica situats en diferents països europeus.

Ascamm està gestionant un d’aquests living labs, denominat Parkinetics, al Vallès Occidental. Aquests laboratoris vius dedicats a la mobilitat elèctrica tenen l’objectiu d’analitzar la funcionalitat i el rendiment d’aquest tipus de vehicles, els seus components i sistemes associats, com les estacions de recàrrega, en condicions reals d’ús, així com assajar diferents solucions i models de mobilitat basats en el nou paradigma d’electrificació com a font de propulsió.

El Parkinetics del Vallès, els socis empresarials són Tradisa, Simón i Aia, comptarà amb una flota inicial d’uns 20 vehicles i diversos centres de recàrrega, sensorizados, amb telemetria i processament de dades, que circularan en un perímetre de 30 km compresos entre els municipis de Cerdanyola del Vallès i Sant Cugat del Vallès, englobant al Parc Tecnològic del Vallès, la UAB, al Parc de l’Alba-Sincrotró, Esade-Creápolis i diversos polígons industrials, amb més de 50.000 usuaris potencials implicats. El pressupost per als seus dos anys de durada és de 1,2 milions d’euros, dels quals un 70% són inversions pròpies dels socis i el 30% està finançat per l’agència ACC1Ó en el marc dels anomenats Nuclis cooperatius de R + D.

Des de la Fundació Ascamm s’insisteix que el futur consorci europeu, obert a totes aquelles empreses i entitats que puguin estar interessades, pretén donar un impuls definitiu al desenvolupament i implantació del vehicle elèctric i convertir-se, en un curt espai de temps, en un referent en els temes relacionats amb la mobilitat elèctrica a Europa.

La iniciativa de creació d’aquest consorci es va acordar recentment amb motiu de la participació de la Fundació Ascamm a la fira eCarTec de Munic, considerada com la més important dedicada a aquest tema. En el transcurs de la trobada, representants de Ascamm van mantenir contactes i reunions amb responsables tècnics de diferents “Parkinetics” situats a Alemanya i França i es va determinar la necessitat d’impulsar la creació d’un consorci d’aquestes característiques.

A la fotografia un cotxe elèctric  a Formentera,  de la galeria de Flick de diluvi CC3.0(by)