L’estructura de la proteïna LC8 permet descobrir un mecanisme de regulació relacionat amb la divisió cel·lular, amb possibles aplicacions mèdiques en l’estudi, per exemple, del càncer.

Una investigació liderada per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) ha determinat l’estructura tridimensional d’unes proteïnes relacionades amb el bon funcionament del procés de divisió cel·lular, la parella LC8 i Nek9. La recerca, publicada a Journal of Biological Chemistry, podria tenir implicacions en l’estudi de malalties relacionades amb aquest procés, com el càncer. Es tracta de la primera publicació de l’estructura cristal·lina d’una proteïna obtinguda mitjançant la recerca realitzada al laboratori de llum de sincrotró ALBA de Cerdanyola.

Un equip dirigit per David Reverter, investigador de l’Institut de Biotecnologia i Biomedicina (IBB) de la UAB, ha determinat per primera vegada l’estructura tridimensional d’una parella de proteïnes, LC8 i Nek9. Segons si s’enllacen o no, la proteïna Nek9 regula que els cromosomes s’organitzin i se separin de manera ordenada durant la divisió cel·lular.

Analitzant l’estructura tridimensional, els científics de l’Autònoma han aconseguit descobrir un nou mecanisme que interfereix en la formació d’aquest enllaç de proteïnes i, per tant, que també participa en la regulació correcta de la divisió cel·lular i en altres processos generals de la cèl·lula. Segons destaquen des de l’equip de Reverter, la descoberta, a nivell fonamental, podria tenir implicacions en l’estudi de malalties relacionades amb els processos de divisió cel·lular, com el càncer. A més de Reverter, l’equip que signa l’article està format per Pablo Gallego, Adrian Velazquez-Campoy, Laura Regué i Joan Roig.

L’estructura tridimensional, publicada a Journal of Biological Chemistry, s’ha obtingut a partir de les observacions a la línia de llum XALOC del sincrotró ALBA de la nostra ciutat. Es tracta de la primera estructura cristal·lina d’una proteïna obtinguda mitjançant la llum d’aquest sincrotró i publicada en una revista científica.

En la recerca han participat investigadors de la Unitat de Biologia Estructural de l’Institut de Biotecnologia i Biomedicina (IBB) de la UAB, del Departament de Bioquímica i Biologia Cel·lular i Molecular de la Universitat de Saragossa, de l’Institut de Biocomputació i Física dels Sistemes Complexos (BIFI), i de l’Institut de Recerca Biomèdica de Barcelona (IRB).

Font: http://www.cerdanyola.info/menu_principal/inici/noticies/2013/04/10/sincrotro_uab.html