El “mar i l’anomenada tradició culinària catalana”, però també l’excel · lència d’algunes de les seves universitats, com la Universitat de Barcelona i l’Autònoma, han convertit Barcelona en l’onzena millor ciutat del món per estudiar, segons el rànquing QS Top 50 Millors Ciutats per Estudiar 2012.
Juntament amb Madrid, són els dos únics llocs d’Espanya seleccionats per QS, una empresa d’investigació i elaboració de rànquings d’universitats a nivell mundial. La capital espanyola destaca per la seva “llegendària vida nocturna”, la seva àmplia oferta d’art i la seva excel · lent relació qualitat-preu de les universitats, entre les quals inclou a la Universitat Autònoma, la Complutense, la Carlos III de Madrid i la Politècnica. Gràcies a això, Madrid ocupa el lloc 16 d’aquest rànquing.
Amb unes taxes mitjanes entre 2.000 i 4.000 dòlars per any (1.500 i 3.000 euros), la capital espanyola segueix sent atractiva per als estudiants internacionals, encara que l’estudi matisa que el cost de vida és alguna cosa alt. A Barcelona, per contra, les taxes mitjanes són una mica més baixes, uns 2.000 dòlars (1.500 euros).
El rànquing té en compte, a través d’enquestes als alumnes les preferències dels estudiants, però també les taxes de matrícula, la qualitat de vida i fins i tot la reputació dels ocupadors.
Amb tot això, París aconsegueix la màxima puntuació, seguida de Londres i Boston. “La completa oferta de París que uneix taxes de matrícula no excessivament cares al costat de la qualitat de vida, el seu ampli teixit empresarial i el gran nombre d’universitats internacionals que tenen seus a la ciutat de l’amor, la converteixen en l’opció més triada pels estudiants “, explica Ben Sowter, director de la unitat d’intel · ligència de QS.
Des del seu punt de vista, “el domini d’Europa reflecteix alguns dels beneficis de l’educació subvencionada públicament per a estudiants”. No obstant això, les universitats nord-americanes continuen dominant el QS World University Rankings, amb Harvard, MIT, Yale, les universitats de Chicago, Pennsilvània i Columbia al capdavant.
Diferències
Les taxes de matrícula a les ciutats que componen el top 10 del rànquing, com París, Viena, Zuric i Berlín, tenen un cost mitjà de 1.000 dòlars (764 euros) per a estudiants internacionals en comparació amb fins 4.000 $ (3.000 euros) que es poden pagar als Estats Units.
Font: noticia de www.cincodias.com 16/02/2012
Fotografia de University of Denver CC,2.0(by-nc-sa)