Wi-fi a tota la ciutat, espais amb ports USB per carregar els dispositius mòbils i la implementació de so en els semàfors són algunes de les novetats de la Barcelona intel·ligent
Barcelona s’ha consolidat com un punt de referència en iniciativa emprenedora i creixement empresarial. La capital catalana es defineix com una ciutat business friendly, que promou la recerca i la innovació amb l’objectiu d’adaptar la ciutat a les noves tendències i necessitats de les persones. La taxa d’activitat d’emprenedoria el 2012 va ser del 5,5%, per sobre de la mitjana espanyola i europea i, durant el període 2008-2012 Barcelona ha estat la ciutat del món amb més congressistes, segons un estudi publicat per la International Congress and Convetion Association (ICCA).
Amb aquestes dades es fa evident la capacitat transformadora de la ciutat i la necessitat d’assolir els reptes i les oportunitats que aporta la tecnologia, en relació al model urbà. Un model, que ha de tenir en compte els més de cinc milions d’habitants que hi ha a l’àrea metropolitana de Barcelona i els criteris de creixement econòmic i mediambiental sostenible. En altres paraules, esdevenir una Barcelona productiva.
Les grans ciutats intel·ligents
El compromís de Barcelona amb el concepte Smart City l’ha posicionat a nivell internacional. Ja fa quatre anys que la ciutat va assumir el repte de convertir-se en una ciutat intel·ligent i, a dia d’avui, Barcelona és la primera ciutat d’Espanya i la vuitena d’Europa en Smart City.
Ara bé, quines són les característiques de les ciutats intel·ligents? Són espais que es basen en els principis d’eficiència, qualitat de vida i equitat social, invertint recursos, talent i innovació per construir la ciutat del futur. En aquest sentit, l’Ajuntament de Barcelona ha creat Habitat Urbà, una gran àrea que té per objectiu liderar les transformacions que la ciutat ha d’afrontar els propers quaranta anys.
Entre els projectes que s’estan desenvolupant destaquen la xarxa intel·ligent d’autobusos, wi-fi per a tota la ciutat, la implementació de so en els semàfors, sensors per detectar quan estan plens els contenidors de residus, espais amb diversos ports USB per carregar els dispositius mòbils i l’aparcament intel·ligent, entre d’altres.
Col·laborar per competir
El desenvolupament del sector TIC juga un paper molt important en la creació d’una Barcelona Smart City. La capital catalana porta incorporat al seu ADN una vessant tecnológica, fet que es materialitza amb l’adjudicació de la capital Mundial del Mòbil, fins al 2018 i la quantitat de companyies TIC que hi ha a Catalunya. Concretament, 3.349 empreses, un 70% de les quals estan situades a Barcelona.
En aquest context és on conviu el futur de la Ciutat Comtal: Una ciutat intel·ligent, productiva i en creixement, gràcies a la incorporació de les noves tecnologies.
Font: viempresa.cat