La Comissió Europea (CE) ha premiat aquest dimarts Barcelona com la “iCapital” de la Unió Europea (UE), per introduir tecnologies que han fet aquesta ciutat mediterrània espanyola més pròxima als seus ciutadans.

“Barcelona mereix ser la guanyadora del primer premi iCapital per la seva dedicació en l’ús de noves tecnologies a favor dels seus ciutadans”, ha dit la comissària europea d’Investigació, Innovació i Ciència, Máire Geoghegan-Quinn, a l’anunciar el premi.

Amb aquest guardó de “Capital Europea de la Innovació”, la CE vol contribuir al reconeixement de les ciutats que més s’estan esforçant per fomentar la innovació i millorar la qualitat de vida dels seus ciutadans.

La capital catalana, que rebrà 500.000 euros com a premi, competia amb la francesa de Grenoble i l’holandesa de Groningen, i ha estat designada guanyadora per un jurat d’experts independents.

El mig milió d’euros que rebrà Barcelona “es destinarà a augmentar i ampliar els esforços a favor de la innovació”, ha indicat la CE en un comunicat.

L’eurocomissària Geoghegan-Quinn ha subratllat que a la selecció del jurat s’hi van presentar altres “grans iniciatives i propostes. Vull que les ciutats i les regions s’uneixin i comparteixin les seves experiències”.

“Iniciatives destacades a nivell local contribuiran a fer que la Unió Europea es converteixi en una Unió per la Innovació”, ha afegit la comissària europea.

L’Ajuntament de Barcelona va llançar el setembre de 2011 el projecte “Barcelona, la ciutat de les persones”, que va introduir l’ús de les noves tecnologies per fomentar el creixement econòmic i el benestar dels seus ciutadans a través d’iniciatives de dades obertes, que ofereixen informació valuosa a particulars i empreses privades.

Igualment, el projecte contemplava iniciatives de creixement urbà sostenible en matèria d’il·luminació intel·ligent, mobilitat (e-vehicles) i energia residual (xarxes de calefacció i refrigeració) i innovació social.

El foment de les aliances entre centres d’investigació, universitats i socis privats i públics dins de l’àmbit del projecte i l’oferta de millors “serveis intel·ligents” d’una manera flexible, continuada i àgil gràcies a les TIC (com a mitjà d’impulsar la innovació en diferents zones de la ciutat), es va incloure igualment en la iniciativa.

Font: web elperiodico.cat