El passat dimarts 2 de juliol, el Cercle Tecnològic de Catalunya, amb el suport de la Secretaria de Polítiques Digitals de la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Barcelona, va presentar els principals resultats del Baròmetre TIC 2024, l’eina de referència per a l’estudi de l’àmbit tecnològic i digital de Catalunya. L’objectiu és disposar d’un estudi representatiu que aporti una visió àmplia dels principals indicadors de l’àmbit tecnològic i digital de Catalunya. L’informe fa una fotografia de l’ecosistema tecnològic català i mostra les futures tendències d’innovació i els futurs camps d’evolució del sector tecnològic de Catalunya. L’estudi esdevé un marc excel·lent per a generar una reflexió sobre la realitat de l’àmbit tecnològic i la seva capacitat de millora i de creixement.
Una de les conclusions del Baròmetre TIC 2024 va ser que el sector TIC català va tancar l’any 2023 amb una aportació al PIB del 9%, una dada que s’hauria pogut enlairar fins al 9,56% si s’haguessin cobert tots els llocs de feina creats per l’ecosistema. L’any 2023, la indústria tecnològica va tenir una mitjana de 9.231 vacants sense ocupar, que haurien pogut sumar 1.805 milions d’euros més als 26.446 milions d’euros de facturació global. Les dades van ratificar com la manca de talent disponible limita el potencial de creixement del sector TIC català, tot i que l’any 2023 va registrar el creixement de facturació més gran dels últims cinc anys. En aquesta línia, l’informe va confirmar el bon estat de salut del sector TIC català. El creixement de facturació, un 12,5%, va situar el sector per davant de la indústria química, l’automoció i la construcció. Aquest increment també es va traslladar en el nombre d’empreses, 17.854 companyies, i en el de treballadores, 135.200 persones.
Així mateix, el Baròmetre TIC 2024 va posicionar la intel·ligència artificial com la tecnologia que aspira a provocar més canvis en el futur. El 33,3% de les empreses enquestades la van situar en primer lloc com a àrea que demandarà més persones professionals durant els propers anys. La sostenibilitat va ser una altra de les tendències que havia destacat a la indústria tecnològica. El 95% de les empreses enquestades van afirmar que reduir la petjada ecològica que provoquen les TIC era una de les seves prioritats. Principalment, ho feien incidint en l’estalvi energètic i promovent una gestió més eficient dels residus generats. L’estudi va concloure que encara calia més consciència col·lectiva sobre el consum energètic que suposa la potència de computació i l’emmagatzematge de dades que demanen la intel·ligència artificial i les dades massives.