La ciutat impulsarà un tribunal d’arbitratge que influeixi en les regulacions

La capital catalana dictarà el futur de la telefonia a l’acollir diversos projectes

El Mobile World Congress de Barcelona, la fira de telefonia més gran del món i una de les més importants per a la ciutat pel que fa al seu impacte econòmic, va començar ahir amb diverses bones notícies. Per un costat, el fantasma del col·lapse provocat per una possible vaga de transport públic va quedar relegat a una opció que no va arribar a donar-se. Per l’altre, es van conèixer més detalls de l’impacte que tindrà sobre Barcelona ser la capital mundial de la telefonia mòbil fins al 2018. Un dels efectes serà la creació d’un hub (punt de trobada) tecnològic que acollirà iniciatives d’investigació i industrials sempre relacionades amb la tecnologia i que marcarà el futur de la telefonia mòbil. El centre crearà, com a mínim, un centenar de llocs de treball directes, segons l’organització.
«Alleujament» és una de les paraules que més repetien fonts de l’organització i de la GSMA, organitzadora del congrés, ahir al matí. Al final, el pla alternatiu de transport no va haver de posar-se en marxa, i la por que diverses concentracions enterbolissin l’inici del saló no es va veure convertit en realitat. «Tot va bé si s’acaba bé», assegurava un alt càrrec del Govern. El congrés va obrir les portes amb normalitat, fins i tot es van evitar les cues d’altres anys a l’entrada. «Serà un congrés que batrà rècords», assegurava John Hoffman, conseller delegat de GSMA, a l’acte que va servir per presentar Barcelona com a capital mundial del mòbil.

LÍDERS / El congrés espera rebre 65.000 visitants i deixarà a Barcelona 275 milions d’euros aquest any, segons l’organització. Els líders del sector hi són presents (Sony i HTC es van estrenar diumenge, i ahir va ser el torn de Nokia i ZTE, entre d’altres), i aquesta vegada, a més a més, el temps acompanya. Però el Mobile World Congress és només la guinda del pastís de la capitalitat mundial de la telefonia mòbil, ja que el que realment notaran els ciutadans són tots els projectes relacionats amb aquesta capitalitat. El director general de Fira de Barcelona, Agustí Cordón, va xifrar en 3.459 milions d’euros el benefici que generarà ser la Mobile World Capital, més enllà del congrés, per tots els projectes relacionats.

SEU PRÒPIA AL 22@ / Un dels pilars del projecte que generarà més valor serà el Mobile World Hub, un organisme que centrarà tots els projectes industrials i d’investigació que giraran al voltant de la tecnologia. El Mobile World Hub se situarà en un edifici del districte tecnològic del 22@, i allà s’hi instal·larà la seu de la fundació de la Mobile World Capital. «Aquest centre crearà un mínim d’entre 100 i 150 llocs de treball directes», asseguren fonts de l’organització.

Des d’aquest hub es busca canalitzar totes les iniciatives industrials i d’investigació relacionades amb el món tecnològic mòbil, ja que bona part de l’espai seran laboratoris. La idea és que els líders mundials que tinguin projectes en mobilitat visitin Barcelona buscant assessorament (la GSMA dicta estàndards mundials) i puguin, a més, provar-les gràcies als laboratoris que es construiran. «Serà un lloc de col·laboració gràcies als acords que firmarem amb els líders creadors de tecnologia i les operadores», afegeixen les mateixes fonts de l’organització.

CIUTATS INTEL·LIGENTS / A més, al centre s’hi investigarà sobre les bases en què giraran els avenços tecnològics en matèria de mobilitat dels pròxims anys, i es desenvoluparan aplicacions per al mòbil: pagament amb mòbil, salut a distància, ciutats intel·ligents, programes per seguir el transport de mercaderies i persones i, a més, aplicacions per millorar l’experiència dels usuaris en matèria d’oci (música, cine, esport).

Una altra dels punts forts d’aquest projecte de hub serà la creació d’un organisme de regulació i arbitratge en matèria de telecomunicacions. Aquest centre encara s’ha d’acabar de perfilar, però en un principi les seves atribucions se centrarien en l’elaboració d’estàndards que després apliquin els principals fabricants. Cordón va reconèixer que, després de la previsible marxa del regulador espanyol CMT de Barcelona, el nou organisme podria tornar a la ciutat cert protagonisme en aquesta matèria a nivell europeu (tot i que la seva funció seria emetre recomanacions, ja que la competència de la regulació és estatal o europea).

El hub gestionarà la part industrial de la capitalitat, mentre que el congrés de mòbils serà la cita anual de reunió del sector. Per als ciutadans es crearà el Mobile World Center, on podran provar les últimes tecnologies, i el Mobile World Festival, que acollirà certàmens de cine i música.

 

Font i fotografia: notícia de www.elperiodico.cat 28/02/2012