Les 19 regions amb major tradició industrial, de les 273 que hi ha Europa, han engegat la seva pròpia iniciativa de reindustrialització sota el nom de Vanguard Initiative i amb la voluntat d’emprendre una sèrie d’accions pilot d’innovació industrial. El primer d’aquests projectes, en l’àmbit de la fabricació eficient i sostenible, el co-lideren les regions de Llombardia i Catalunya, segons van explicar recentment a Brussel·les els seus representants.

Perquè recuperar activitat industrial no significa xemeneies fumejant ni llargues cadenes de muntatge sinó sobretot disseny, personalització del producte, manufactura neta robotitzada i en alguns casos, i per a moltes peces, impressió final 3D a casa del propi client o en fab-labs urbans que vindran a ser com les copisteries actuals. En paraules de Joan Guasch, Director de Programes Públic-Privats de Fundació Ascamm amb seu al Parc Tecnològic del Vallès (PTV) i coordinador de la iniciativa Factories of the Future a Catalunya: “els consumidors d’avui es convertiran parcialment en productors o, segons ja diem a Europa, en prosumidors”.

La quarta revolució industrial ja ha començat, i Catalunya es posiciona com a regió capdavantera en la seva aplicació com a motor de la re-industrialització europea.

Font: web PTV