Cèl·lules mesenquimales adultes i perinatals: des del desconeixement cap al seu ús terapèutic.

Les cèl·lules mesenquimales fetals presenten un gran potencial en medicina regenerativa podent ser utilitzades en un futur per a la reparació de cartílags, revascularización de zones isquémicas, formació de teixit epitelial o obtenció de cèl·lules productores d’insulina.

Les cèl·lules mare presenten un gran interès en medicina a causa de la seva capacitat d’acte-regenerar-se i d’engendrar una descendència de cèl·lules amb un grau d’especialització superior al del seu progenitor. En els últims anys, s’han elaborat nombrosos articles en referència a les cèl·lules mesenquimales adultes. 

La societat internacional de teràpia cel·lular (ISCT) va establir, en 2006, tres principals requisits per a aquestes cèl·lules que són l’adherència a suports plàstics, un patró característic de indiferenciación de marcadors específics de membrana i la possibilitat de diferenciació cap a llinatge osteogénico, condrogénico i adipogénico.

Les cèl·lules mesenquimales (MSC) derivades de teixits adults poden ser extretes amb relativa facilitat però la seva obtenció inicial requereix la pràctica de processos invasius i dolorosos per al pacient, la qual cosa va instigar als científics a diversificar la seva obtenció, mirant en primer lloc a les desferres de la maquinària de supervivència i desenvolupament fetal.

A causa de la seva facilitat d’obtenció, l’abundància, l’absència de conflictes ètics i la utilització de mètodes no invasius així com l’absència de risc per a mare i fill, les cèl·lules mare derivades de teixits perinatals són una alternativa de futur a les cèl·lules adultes.

La conservació d’una mostra de teixit de cordó umbilical permet disposar d’una reserva única de cèl·lules de mare amb característiques de cèl·lules fetals i el potencial de les quals en medicina regenerativa s’està investigant activament.

Àrea d’investigació científica de Sevibe Cells amb seu central al parc tecnològic de Cerdanyola del Vallès.

Font i fotografia: www.sevibe.es  30/04/2012