Créixer un 23,7% en un curs en el context actual només pot tenir una lectura positiva. Aquests van ser els nombres que va presentar el Centre Tecnològic Ascamm, situat en Cerdanyola i que en 2011 va arribar als 12,2 milions d’euros en ingressos.
Els resultats s’expliquen, en bona mesura, per la política expansiva duta a terme per la fundació, que en els últims mesos ha obert les seves oficines en el Parc Científic de Girona, ha inaugurat una nova Unitat Conjunta d’Investigació, però, sobretot, ha culminat les absorcions del Centre Tecnològic de l’Aeronàutica i de l’Espai (CTAE) i del Centre Tecnològic de la Construcció (IMAT). Ascamm vol seguir amb aquesta tònica, i el següent pas és concretar la fusió amb el CentreTecnològic Leitat, de Terrassa.
El director general de Ascamm, Javier López, considera que les absorcions del CTAE i IMAT i la hipotètica fusió amb el Leitat tendrian un objectiu diferent. “Les unions de l’any passat van ser amb centres més petits i complementaris al nostre sector; ens van permetre millorar el nostre posicionament en sectors com l’aeronàutica i la construcció a nivell internacional”, explica López, que considera que aquestes empreses podrien haver tingut problemes per seguir en solitari.
L’operació amb el Leitat suposaria un volum molt major. Entre els dos centres sumen una plantilla de 450 persones i un volum de negoci de 30 milions d’euros. “L’objectiu ha de ser multiplicar la nostra capacitat tecnològica i la nostra proximitat amb les empreses, alhora que sumar massa crítica per competir amb els gegants mundials i europeus amb els quals avui no ens podem equiparar”, argumenta el director general de Ascamm.
López assegura que “s’estan donant els passos necessaris per materialitzar una operació d’aquesta embergadura” i avança que “abans d’estiu s’hauria de definir si la fusió és possible”.
Però Ascamm és només un punt en un mapa replet d’empreses dedicades a la investigació. Segons l’estudi El Vallès, motor productiu de Catalunya, publicat per Fem Vallès, només en el Parc Tecnològic del Vallès (PTV) resident 170 empreses amb una facturació acumulada superior als 1.200 milions d’euros. A la comarca també es troben el Parc de l’Alba, l’Orbital 40 i altres centres de referència. L’objectiu per als propers anys, al marge de possibles fusions, és obrir vies de col·laboració i diàleg entre aquestes institucions.
Aliances entre parcs
Una de les vies per fomentar aquest diàleg és establir relacions no només entre les institucions, sinó també entre els parcs que els acullen, com el propi PTV. La presentació dels resultats de Ascamm va coincidir en el temps amb l’anunci del conveni de col·laboració signat pel parc de Cerdanyola i el Biopol’H de L’Hospitalet. L’acord permetrà als dos centres l’elaboració i difusió conjunta de jornades, actes i programes d’ajuda a les empreses.
L’adjunt a l’adreça del PTV, Xavier Garriga, considera que l’interessant d’aquests pactes és “sumar massa crítica”. “Comptem amb una comunitat virtual de 6.000 persones a les quals ara afegirem les del *Biopol’H. Això ens permetrà llançar els nostres anuncis a molta més gent i guanyar temps en el trànsit de l’oferta i la demanda i en l’aplicació dels nostres serveis compartits per a les empreses”.
L’acord amb el Biopol’H no és el primer signat pel PTV, que des de fa anys treballa braç a braç amb el Parc de Recerca de la UAB, situat a dues quilómetros de distància. El principi que regeix en aquests acords és similar a les absorcions dels centres tecnològics: buscar la complementarietat. “Ells estan més centrats en la ciència i nosaltres en la tecnologia. A més, nosaltres podem vehicular el treball en investigació de la universitat al món empresarial, que és l’objectiu final”, explica Garriga.
Font i fotografia: notícia de www.lavanguardia.com 14/05/2012