Un hotel ambientat en diferents ciutats del món amb tecnologia 4D, una capa tèrmica per a animals, unes sabatilles que eviten embrutar el terra i una empresa dedicada al conreu i distribució de productes ecològics són els quatre projectes premiats a la V edició del Concurs d’Idees empresarials innovadores per a Joves Can Serraperera, organitzat per l’Ajuntament de Cerdanyola.
Un total de 65 estudiants de 3r i 4t d’ESO i de 1r de Batxillerat d’Economia de cinc centres educatius de la ciutat, Banús, Gorgs, Pere Calders, Forat del Vent, i Escola Montserrat assistien ahir al lliurament de diplomes i premis del Concurs d’Idees Innovadores Empresarials per a joves Can Serraperera adreçat a estudiants del municipi.
El lliurament dels premis, que es va fer als jardins de ca n’Ortadó, forma part del Programa de Foment de la Cultura Emprenedora adreçat als instituts d’ensenyament secundari del municipi. Els principals objectius són donar a conèixer la creació d’empresa als estudiants. També vol detectar i dinamitzar el potencial emprenedor dels joves de la ciutat per impulsar la creació d’empresa a mig i llarg termini.
Els 65 participants van rebre un diploma, però només quatre van ser premiats, aconseguint un ipad pels segons premis i un ordinador portàtil per als primers.
Els premiats
Així, el primer premi de 3r i 4t d’ESO va ser per al projecte titulat Babuseck, realitzat per Javier Barraso i Nacho Ros, de l’institut Banús. Es tracta de la creació d’unes sabatilles d’estar per casa que es col·loquen a sobre de les sabates (a través d’un sistema d’anellatge i material aïllant) per evitar embrutar el terra, podent-se fer servir també sense sabates.
El primer premi de 1r de Batxillerat d’Economia se’l va emportar el projecte titulat Nature Cerdanyola, de Carlos Aranda, Iván Rodríguez i Álvaro García, alumnes de l’institut Gorgs. Es tracta d’una empresa dedicada al conreu i distribució de productes ecològics en els terrenys de Cerdanyola en la qual tots els seus treballadors seran persones aturades. També hi haurà un menjador social gestionat per l’empresa per donar de menjar als col·lectius amb greu situació econòmica amb un preu simbòlic. I l’altra es distribuirà a través d’una cooperativa pels comerços locals de la zona.
El segon premi de 3r i 4t d’ESO va ser pel projecte titulat Diferent City, realitzat per Paula Naharro, Júlia Escarré i Vanessa Simón, de l’institut Gorgs. Es tracta d’un hotel ambientat en diferents ciutats del món amb tecnologia 4D que permetrà viure experiències gairebé reals.
El segon premi de 1r de Batxillerat d’Economia se’l va endur el projecte Capa terapèutica per a animals, dels alumnes Victòria Vázquez, Jéssica Villacañas i Jasmina El Haddadi, de l’institut Banús.
La importància de la formació
A l’acte assistien l’alcaldessa de Cerdanyola, Carme Carmona; el regidor de Promoció Econòmica, Francisco Ortiz; el representat de l’Associació Cerdanyola Empresarial, Artur Porta; membres del jurat, a més d’altres regidors de l’Ajuntament.
Porta explica que fa uns anys hi havia una sortida “relativament fàcil per als joves” que era acabar els estudis obligatoris, o fins i tot, no acabar-los i derivar-se cap al mercat laboral, en el que “d’una forma fàcil es podien guanyar uns sous relativament elevats, sobretot quan la gent es dedicava al món de la construcció”. Ara moltes d’aquestes persones, continua Porta, “es troben en una situació difícil perquè no tenen formació ni capacitació per fer cap altra tipus de feina, i els resulta molt difícil reciclar-se o readaptar-se”.
Per aquest motiu, insisteix en què és molt important que les persones es formin i estiguin preparades per fer front a tot tipus de projectes que pugui sorgir en un futur.
Per a Artur Porta, l’emprenedoria és el que pot fer que el dia de demà qualsevol persona pugui prendre la decisió de tirar endavant un projecte. Per això, encoratja a l’alumnat fent una aposta “per la formació i la preparació que permeti, el dia de demà, poder desenvolupar aquestes idees i aquests projectes i portar-los a terme”. També els anima perquè tinguin “perseverància”, creguin en els seus projectes i apostin per ells.
El representant de Cerdanyola Empresarial demana als joves que tinguin “empenta”, perquè, segons remarca, “l’alternativa de muntar una empresa és un projecte totalment viable” .
L’emprenedoria com a oportunitat
Després del lliurament de diplomes als participants i als guanyadors, l’alcaldessa de Cerdanyola, Carme Carmona, va cloure l’acte explicant que el d’ahir era un “dels actes més macos que es fan a Cerdanyola” per moltes raons. En primer lloc, perquè “aplega molts joves que s’han incorporat a aquest programa i ho han fet en grup, sota els valors del treball en equip, amb constància i amb esperit innovador”. També destaca a la comunitat educativa que s’ha engrescat en el projecte, al món empresarial que veu l’emprenedoria “com a una aposta de futur, com a una oportunitat i com a un valor”. L’alcaldessa però, destaca sobretot als joves participants “perquè són els protagonistes, la generació més preparada de la història d’aquest país” i, segons Carmona, tenen l’oportunitat de continuar sent-ho perquè els joves “són present i futur”.
L’alcaldessa de la ciutat remarca que el valor de l’emprenedoria “és un dels valors que més oportunitats ens ha de donar: oportunitat per pensar en clau de futur professional i laboral per tots els joves i oportunitat de reactivació econòmica de la ciutat i del país”.
Font: http://www.cerdanyola.info/menu_principal/inici/noticies/2013/06/27/Premis_joves_emprenedors.html