La ciutat torna a formar part de la Red Innpulso, la Xarxa de Ciutats de la Ciència i la Innovació impulsada i cofinançada pel Ministerio de Ciencia e Innovación
El Ministeri de Ciencia e Innovación ha aprovat la concessió de la distinció de 'Ciutat de la Ciència i la Innovació' a un total de 20 ciutats i municipis, entre ells Cerdanyola del Vallès que torna així a formar part de la Red Innpulso. La ciutat ja va formar part al 2010 i va renovar l’acreditació al 2014, però al 2018 no es va presentar a la convocatòria de revalidació i havia perdut la distinció.
Aquest matí, l’alcalde, Carlos Cordón, i el regidor de Ciutat del Coneixement, David González, han volgut compartir amb la premsa la bona notícia per a la ciutat complint així un dels objectius que el govern havia anunciat a l’inici del mandat.
Carlos Cordón ha destacat que aquesta és una passa més “per aprofitar i treure profit de totes les oportunitats i inversions necessàries per poder gaudir d’un creixement sostenible i que pugui revertir en la millora de la qualitat de vida de la ciutadania” i ha afegit que “tornar a la Red Innpulso ens permet estar en una lliga de ciutats que treballen per la ciència i la innovació i les oportunitats que ens donarà estar-hi les hem d’aprofitar”.
David González ha defensat que “mai hauríem d’haver sortit doncs som una ciutat de la ciència i la innovació per les potencialitats que tenim i per tot allò que fem i promovem a través de programes innovadors liderats per l’Ajuntament i/o amb la col·laboració de la participació ciutadana i entitats, empreses o associacions”.
L’Ajuntament de Cerdanyola va presentar-se a la convocatòria 2021 realitzant una memòria explicativa de les iniciatives i projectes innovadors en marxa i en projecció. Per realitzar aquesta memòria hi ha hagut un treball transversal integrat per quatre àrees de l’Ajuntament i la implicació de 20 tècnics/ques que han comptat amb el suport de la consultora especialitzada TechFrienly. Aquesta memòria recull 57 projectes innovadors en els àmbits de la ciutadania, empresarial i organització interna. Entre aquests es troben el Pla de Millora de la Qualitat de l’aire, el projecte Orienta Cerdanyola, l’Agenda 2030 en els objectius de desenvolupament sostenible.
D’entre totes les ciutats que han presentat la seva candidatura, únicament 20 han estat seleccionades i distingides com a Ciutat de la Ciència i la Innovació. Amb la distinció i com a ciutat sòcia de la Red Innpulso, Cerdanyola podrà accedir a un centre receptor i distribuïdor de recursos, informació, projectes, finançament; intercanviar experiències i bones pràctiques; accedir a un fòrum tècnic i d’assessoria en l’estratègia de ciència i innovació; impulsar la compra pública innovadora; eliminar barreres a la innovació; donar suport a pimes innovadores i a l’emprenedoria; participar en projecte europeus, i contribuir al canvi de model productiu basat en el coneixement.
També podrà beneficiar-se dels ajuts al a contractació d’agents locals per a la implementació de les polítiques innovadores municipals (fins al 75% del cost).
Amb les 20 ciutats d’aquesta convocatòria, la xarxa passarà a estar integrada per 83 municipis arreu de l’estat espanyol. Les ciutats de Viladecans i d’Ermua comparteixen la presidència.
Cal desatacar que han donat suport a la candidatura de Cerdanyola: Universitat Autònoma de Barcelona, Parc Tecnològic del Vallès, Consorci del Sincrotró, Cerdanyola Comerç i Serveis, Associació d’Empreses de Cerdanyola del Vallès, Fundació Parc Recerca UAB, Associació Àmbit B30, 30Virtual.net, HUB b30, Cambra de la Propietat Urbana de Sabadell i Comarca, Associació de Directives i Empresàries, CCOO del Vallès Occidental i Catalunya Central i Creu Roja Cerdanyola-Ripollet-Montcada.