Cerdanyola posarà el nom i la imatge a un cafè, del que ahir es va escollir la varietat, que es comercialitzarà a la ciutat i serà presentat la propera tardor.

En el marc del programa Primavera Solidària, els jardins de Ca n’Ortadó van acollir ahir la presentació del projecte Cafè Ciutat, una iniciativa solidària de promoció del comerç just.

Cafè Ciutat forma part d’un projecte de cooperació internacional i de sensibilització més ampli liderat per Alternativa 3 i Grup Tercer Món, amb el suport de la Diputació de Barcelona que va néixer al 2008 a Mataró i que actualment està present a diverses ciutats de la província, amb la finalitat de vincular el consum de cafè de comerç just amb la denominació de cada ciutat participant, amb el desenvolupament de les localitats productores.

Cerdanyola s’ha sumat a la iniciativa amb l’objectiu de cooperar i sensibilitzar la ciutadania sobre el comerç just i generar consciència solidària a l’hora de consumir.

Amb la presència d’entitats de l’àmbit de la cohesió social, cooperació, immigració i solidaritat i comerciants i restauradors, ahir es va escollir la varietat de cafè que portarà la marca Cerdanyola Ciutat. Finalment l’escollida, després d’un tast entre tres de diferents, va ser una barreja de cafè de Chiapas (Mèxic) i Tanzània.

El paquet de cafè “cerdanyolenc” també anirà acompanyat d’una imatge de la ciutat. I, en aquest sentit, l’Agrupació Foto Cine Cerdanyola-Ripollet (AFOCER) organitza un concurs per tal de seleccionar aquest imatge que acompanyarà als productes amb denominació Cafè Cerdanyola. La fotografia escollida es donarà a conèixer, després d’una votació popular, en el transcurs de l’activitat Cerdanyola Coopera que es farà el 14 de juny a la plaça de l’Abat Oliba.

La responsable de l’Oficina de Cooperació de la Diputació de Barcelona, Carme Arolas, explica que la iniciativa pretén fer arribar un missatge a la ciutadania de que amb la compra del cafè s’està ajudant a una població i unes comunitats que necessiten un suport.

Arolas comenta que es tracta de l’inici d’un trajecte a Cerdanyola que la Diputació va iniciar al 2008 perquè creia que el comerç just és una eina que serveix perquè no hi hagi desigualtats. Actualment hi participen 8 ajuntaments.

L’alcaldessa de Cerdanyola, Carme Carmona, es mostra satisfeta perquè la ciutat formi part del projecte i destaca que participar-hi és bo pels camperols dels països menys afavorits. També es bo per al medi ambient perquè és un cafè conreat sense agroquímics, per agrupacions de petits camperols seguint tècniques tradicionals respectuoses amb la natura. Carmona també remarca que participar en el projecte és bo per als consumidors perquè es tracta de cafè d’alta qualitat i és bo per a la ciutat perquè es converteix en una ciutat sostenible i responsable amb les seves decisions que practica una compra ètica.

El tècnic de Cooperació de l’Ajuntament, Antoni Garrido, explica que la idea és tenir els paquets de cafè elaborats per presentar-los en el transcurs del programa Tardor Solidària.

No obstant això, indica que a Cerdanyola es necessita un “soci local”, un comerç que es dediqui a la venda de productes ecològics i lideri el projecte entre els comerciants de la ciutat.

A més, afegeix que també manca la figura d’un padrí o padrina perquè sigui la imatge del cafè, l’ambaixador d’aquesta iniciativa de comerç just a la ciutat.

Font: web Cerdanyola.info