Cerdanyola ha estat distingida Ciutat de la Ciència i la Innovació. L’alcaldessa Carme Carmona va rebre el passat 13 de gener, la distinció de mans dels Prínceps d’Astúries i els ministres de Política Territorial i de Ciència i Innovació. Carme Carmona afirma que “la distinció suposa un reconeixement a l’aposta feta des del govern per un futur de la ciutat basat en la innovació”. En aquest sentit, l’alcaldessa creu que “servirà per accedir a noves oportunitats de subvencions públiques i d’inversions privades, així com de participar en projectes innovadors impulsats pel govern central, i d’encarar un canvi del model econòmic basat en la innovació”. En aquesta edició, s’ha concedit la distinció “Ciutat de la Ciència i la Innovació” a aquells ajuntaments que han demostrat un major compromís en projectes innovadors amb càrrec al Fons Estatal per a l’Ocupació i la Sostenibilitat Local (FEOSL).

Entre aquests projectes hi ha la creació de zones Wifi, el desplegament de la xarxa de fibra òptica o la millora d’instal·lacions tèrmiques en edificis públics, entre d’altres. L’alcaldessa de Cerdanyola, Carme Carmona, remarca que “aquesta va ser una aposta prioritària del govern municipal perquè són importants en el camí cap un nou model econòmic”. A la cerimònia, que s’ha celebrat en el saló d’actes del Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC) a Madrid, l’alcaldessa ha anat acompanyada de la portaveu del govern municipal, la tinent d’alcaldia Consol Pla; del tinent d’alcaldia, Francisco Ortiz, i del regidor Javier Montes. El premi l’atorga el govern central com a reconeixement a l’esforç i compromís de la ciutat amb la recerca i investigació i per la seva contribució des de l’esfera local al canvi de model productiu. El distintiu es lliura a 30 municipis, 8 d’ells catalans, que es divideixen en tres categories segons els numero d’habitants: ciutats amb menys de 20.000 habitants, ciutats d’entre 20.000 i 100.000 habitants i ciutats amb una població superior a 100.000 habitants. Cadascuna de les categories premia a 10 municipis.

A la categoria on s’ha distingit Cerdanyola s’ha premiat també poblacions com Manresa, Sant Boi, Viladecans, Eibar, Avilés, Cáceres o Rivas Vaciamadrid. La distinció s’obté per a un període de tres anys que es renova en funció de les actuacions de les ciutats en aquest període. Durant el mateix, comptaran amb una sèrie de beneficis en el marc de les polítiques d’R+D+i en passar a formar part de la Xarxa de Ciutats de la Ciència i la Innovació (Xarxa INNPULSO). Entre els beneficis als que optarà l’Ajuntament figuren la consideració preferent alhora d’ubicar-hi instal·lacions científiques i tecnològiques amb participació estatal i de la Xarxa del MICNN. Igualment, Cerdanyola podrà acollir reunions del departament amb les Comunitat Autònomes i altres agents del sistema d’R+D i congressos i seminaris dels seus Organismes Públics de Recerca. L’Ajuntament també podrà utilitzar la distinció en campanyes de promoció i comunicació.