En 2013, a Catalunya vora 100.000 treballadors per compte propi van cessar l’activitat. Per evitar-ho, tenir una estratègia definida per fer front a les dificultats és fonamental.

No és fàcil ser autònom en aquest país. El panorama econòmic actual fa que cada cop més gent s’aculli a aquest règim de treballador per compte propi per poder desenvolupar les seves idees i projectes emprenedors. En el segon trimestre de 2014 la xifra d’autònoms ha crescut en 12.400 actius, segons les dades de l’Enquesta de Població Activa.

El nombre de treballadors que s’acullen a aquest règim és de 3.026.700. Però el nombre d’obstacles al quals cal fer front genera molts maldecaps i desànims. I sovint els projectes se’n van en orris. Durant l’any 2013 a Catalunya, malgrat que el saldo net d’autònoms va vorejar els 10.000, prop de 100.000 van cessar l’activitat.

Preguntem a dos experts en la matèria quines són les principals dificultats, com superar-les i com evitar els errors més comuns que se solen cometre. Pilar Rivas, directora del postgrau Eines de gestió per a emprenedors i autònoms de la Universitat de Barcelona, i Joan Alarcón, president d’Autònoms de PIMEC, ofereixen els seus consells per ser autònom i no morir en l’intent.

Intentar arrancar-ho

L’inici d’activitat és un dels principals maldecaps per a tot aquell que es faci autònom. Complir amb els tràmits per a establir-se com a tal és carregós. Sovint són complicats i lents, quadruplicant el temps que s’hi inverteix a d’altres països veïns. “El propi interessat segurament es perdrà en l’acumulació de tràmits exigits durant les primers setmanes” apunta Rivas.

Davant les dificultats que comporta donar-se d’alta i arrencar el projecte, agreujat per la inexperiència de la majoria d’autònoms primerencs, es recomana no fer cap tràmit o gestió sense consultar-ho abans amb algun expert per evitar errors que perjudiquin el propi autònom. Es pot acudir a organitzacions d’empresaris o de treballadors autònoms, com ara la Confederació de Treballadors Autònoms de Catalunya (CTAC), Autònoms de PIMEC, el Departament d’Empresa de la Generalitat, o bé, amb planificació temporal suficient, seguir un curs pràctic ad hoc.

El pla de negoci

Ha de ser similar a un pla d’empresa i ha de contemplar els següents elements: la idea de negoci i l’estratègia, el personal necessari, el pla de màrqueting, el pla de producció o d’operacions, l’organització, el règim juridicofiscal i el pla econòmic i financer. Sense tot això definit, millor no llançar-se a cap aventura.

La falta de prospecció del mercat i manca de formació són dos elements que poden determinar un possible fracàs de l’activitat i un endeutament que no es podrà afrontar. “El negoci no es pot basar tan sols en una idea: ha de ser un projecte ben pensat i fonamentat”, afirma Alarcón. I també s’ha de tenir en compte el que anomena “l’oportunitat mesurada a nivell temporal”. És a dir, preguntar-nos si allò que tenim clar que avui funcionarà seguirà fent-ho en els propers mesos i anys. Que el projecte no sigui flor d’un dia.

Estratègia davant les dificultats

La mortalitat de molts projectes de treball per compte propi ve motivada sovint per la incapacitat de fer front a les dificultats, que sempre seran inevitables malgrat que tot estigui molt ben plantejat. “Cal la doble ‘i’, il·lusió i impuls, per no arronsar-se davant dels problemes”, destaquen des de PIMEC. I preparar una estratègia per afrontar les dificultats. “S’ha de ser advocat del diable d’un mateix, pensar que tot es pot tòrcer i com ho afrontaré per solucionar-ho”.

Formació

Comptar amb la formació necessària pot ser de la màxima utilitat no tan sols als tràmits i moments inicials, sinó també al llarg de l’activitat empresarial. Existeix una oferta variada per a autònoms, a càrrec de diferents institucions, i també als ajuntaments, adaptada a diverses necessitats i diversificada en cursos presencials i virtuals. Aquesta formació, però, no es pot adquirir simultàniament a l’inici de l’activitat empresarial. Cal fer-ho abans.

Cotització

En l’inici de l’activitat es bonifica les cotitzacions, amb iniciatives com la tarifa plana per a joves autònoms. Però després les quotes a pagar augmenten fins a ser molt elevades. Això fa que normalment l’autònom opti per les bases mínimes per estalviar costos, cosa que comporta que la cobertura sigui reduïda en nombrosos aspectes de la seva trajectòria com a treballador per compte propi.

Baixes

El treballador autònom sovint ha de renunciar a la baixa mèdica per impossibilitat de deixar el seu negoci sense atendre, especialment perquè el subsidi per incapacitat temporal sol ser d’una quantia mínima. Durant els primers mesos aquest subsidi equival a un 60%, habitualment sobre una base molt baixa ja que l’autònom sol cotitzar per la base mínima.

Tancament

Un dels grans problemes del cessament d’activitat com a autònom perquè el projecte no ha rutllat és quedar-se desemparat. “El fet de cotitzar tan poc també fa molt difícil que els treballadors autònoms quedin coberts en cas de tancament de negoci, principal risc d’una activitat per compte propi als moments actuals”, explica Rivas.

Subvencions i bonificacions disponibles

Ara per ara són molt reduïdes i només previstes per a col·lectius molt determinats (els joves fins a 30 anys, persones amb discapacitat o dones víctimes de violència de gènere) i per a la primera activitat d’emprenedoria (màxim 10.000 euros). Però no es contemplen per a edats superiors, excepte pel que fa a la capitalització de prestació per atur. “Falten altres supòsits i finançament per a certes activitats com ara les sostenibles” apunten des de la UB.

Existeixen bonificacions en les cotitzacions al RETA (Règim Especial de Treballadors Autònoms) i també en les cotitzacions dels treballadors assalariats que siguin contractats per autònoms. També hi ha subvencions a la formació i a l’assistència tècnica. Aquí es poden consultar les subvencions que ofereix la Generalitat.

Font: web VIAEMPRESA