Els estudiants de doctorat catalans podran realitzar les seves tesis en empreses del sector de la seva investigació, com una via per fomentar i millorar la transferència de coneixement de les universitats al sector socioeconòmic, al que el govern català destinarà uns tres milions d’euros. El secretari d’Universitats, Antoni Castellà, ha anunciat aquesta mesura, entre unes altres, per millorar el model català d’investigació, que actualment és excel·lent , ha assegurat, però que es vol blindar amb una llei de la ciència pròpia de Catalunya.

A Catalunya tenim actualment 1.297 grups d’investigació reconeguts i vuit xarxes de referència, amb uns 23.500 investigadors, dels quals 12.700 treballen a les universitats, 4.500 en centres d’investigació, uns 5.000 en instituts d’investigació hospitalària i 1.300 més en centres del CSIC. 

Segons dades de la Generalitat, Catalunya aconsegueix el 51% de la subvenció del Consell Europeu d’Investigació de tota Espanya i el 28,9% del setè programa marco de la Comissió, i té deu vegades més producció científica del que li correspondria per pes de població, ja que amb el 0,1% d’habitants a nivell mundial representa el 1% de la producció científica. Ara, es tracta de millorar aquest sistema en la transferència de coneixement, amb els doctorats industrials, en els quals els estudiants que realitzen la seva tesi ho fan directament en les empreses d’un sector relacionat amb la mateixa, ha explicat.

La primera convocatòria de doctorats industrials es realitzarà el proper mes de setembre i es calcula que aquest any podrien sumar-se a aquesta iniciativa entre 15 i 20 estudiants per a cada programa de doctorat, principalment de les àrees d’investigació química, enginyeria civil i bioingeniería, entre unes altres que el govern català negocia amb diversos sectors econòmics. Inspirada en el model danès, aquesta convocatòria té el seu complement al programa Marie Curie de la Unió Europea, que subvenciona als estudiants de doctorat que aposten per elaborar la seva tesi en empreses situades fora del seu país.

A més, la Secretària d’Universitats aposta per contractar a 60 nous investigadors, 750 nous contractes predoctorals i uns 300 postdoctorals en els propers tres anys, així com consolidar amb 20 milions d’euros anuals d’inversió el Barcelona Supercomputing Center, el Sincotrón Alba i el Centre Nacional d’Anàlisi Genòmica.

 

Font : notícia de www.magisnet.com  26/03/2012 

Fotografia de : www.cells.es