La ministra de Treball del Govern d’Angela Merkel, Ursula von der Leyen, va elevar ahir fins a 24.000 milions d’euros el capital disponible per combatre la desocupació juvenil a Europa; d’aquesta quantitat, 18.000 arribaran gràcies al Banc Europeu d’Inversions (BEI), que s’ha compromès a proporcionar fins a 6.000 milions anuals en crèdits a pimes que contractin joves en els pròxims tres anys. Aquesta disponibilitat en préstecs se suma als 6.000 milions de fons europeus, dels quals 1.900 corresponen a Espanya.

L’anunci de la ministra alemanya va arribar després de la conferència per al foment de l’ocupació juvenil que, convocada per la cancellera Angela Merkel, va tenir lloc ahir a Berlín i en la qual van participar 18 caps d’Estat i de Govern de la Unió Europea (UE), entre ells, Mariano Rajoy.

Von der Leyen va destacar que part d’aquests diners podran estar disponibles a partir de l’agost i que amb això s’atendria a les peticions de diversos països participants en la conferència, que van insistir en la importància que, per a la lluita contra la desocupació juvenil, que actualment afecta uns 5,5 milions de joves menors de 25 anys, suposa la rapidesa en l’arribada dels crèdits.

Abans de donar la paraula a la seva ministra, Merkel havia assenyalat que la diferència entre els interessos dels crèdits que es concedeixen a les empreses constitueixen una «gran barrera» per a la creació de llocs de treball. Merkel va assenyalar que no es pot resoldre el problema de la desocupació juvenil d’un dia per l’altre, però va considerar la trobada d’ahir un punt de partida per combatre la desocupació juvenil.

Per la seva part, el president francès, François Hollande, es va mostrar disposat a organitzar la pròxima cimera europea contra l’atur juvenil i va avançar que es treballarà per impulsar el crèdit, augmentar la qualificació dels joves i incrementar la mobilitat professional.

BATALLAR / Poc abans de l’inici de la cimera, el president espanyol havia afirmat que «batallaria» per aconseguir una ampliació dels 6.000 milions d’euros previstos per combatre l’ocupació juvenil. Rajoy va explicar que la millor manera d’utilitzar els 1.900 milions que li corresponen a Espanya del fons europeu és adoptant decisions que «produeixin efectes des d’ara mateix».

I va destacar les mesures aprovades pel seu Govern, com les subvencions en les quotes de la Seguretat Social a les empreses que contractin joves. Aquesta serà l’estratègia per a la utilització dels fons europeus, va confirmar.

El president del Govern va assenyalar que el principal problema d’Europa és la falta de creixement econòmic, fet que té com a conseqüència els elevats índexs de desocupació existents.

«El problema de la desocupació es produeix perquè no hi ha creixement a la Unió Europea. Fa sis trimestres que estem en recessió mentre la resta de les regions del món estan creixent. Per tant, aquest és el problema més important, no hi ha creixement econòmic», va concloure Mariano Rajoy.

Font: http://www.elperiodico.cat/ca/noticias/economia/bei-destinara-18000-milions-credits-contra-latur-juvenil-2461969