Les alcaldesses de Cerdanyola, Sant Cugat i Rubí s’han reunit aquest matí amb el president de la Generalitat al Parlament de Catalunya amb l’objectiu de demanar el suport del Consell Executiu per aprofitar la potencialitat del Catalonia Innovation Triangle (CIT) com a dinamitzador de l’economia del país i generador d’ocupació, molt especialment en el sector juvenil.

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha recollit les propostes de les alcaldesses dels municipis que integren el CIT en una reunió celebrada al finalitzar el Ple del Parlament d’avui. L’alcaldessa de Cerdanyola, Carme Carmona, ha manifestat la seva satisfacció pel contingut de la reunió en la han posat de relleu les potencialitats d’un territori que reuneix més de 8.000 empreses i genera un 2% del PIB de Catalunya. Les alcaldesses destaquen que el territori del CIT ja té infrastructures que permeten la instal.lació d’empreses de forma ràpida i reclamen que la Generalitat ho tingui en compte a l’hora de planificar projectes o destinar inversions de la Unió Europea. Els tres municipis remarquen la potencialitat del territori com a nus de comunicacions viari i ferroviari, la qualitat de vida que ofereix als professionals, entorn d’innovació i així com l’accés als mercats, proveïdors i clients

L’alcaldessa de Cerdanyola, Carme Carmona, destaca, a més, que el CIT és un Consorci que treballa sense estructura, a través dels tres Ajuntaments de manera conjunta i transversal i que aquest model pot ser un exemple d’actuació en relació a altres administracions. Carmona recorda que la Generalitat ja és la propietària del 50% del Parc de l’Alba, raó per la qual la presència de l’Executiu autonòmic ja és intensa al nostre territori.

L’actual presidenta del CIT, l’alcaldessa de Rubí, Carme Garcia, indica que aquest organisme suposa un repte consolidat ja que treballa des del 2008 en un territori amb grans potencialitats. Garcia creu que la nostra zona aguanta bé la crisi, tot i que el problema és que l’ocupació ha baixat de forma important. En aquest sentit, l’alcaldessa de Rubí indica que el territori del CIT disposa de les infrastructures i les condicions necessàries per acollir empreses de manera immediata i reclama que això es tingui en compte a l’hora d’acollir projectes europeus.

Aquesct sector, a l’Eix dela B30, té 45 centres d’investigació, entre ells, la major infraestructura científica al sud d’Europa com és el sincrotró Alba, el Parc Tecnològic del Vallès – amb més de 137 empreses dedicades a la recerca – i més de 4.000 investigadors. A més, disposa de 60.000 estudiants universitaris, el 20% del total català, amb la presència de 5 campus com són la UAB (segona universitat de l’Estat segons el darrer ranking de l’URAP; la UIC, E.U.Gimbernat, UPC i Esade que aquest any ha decidit traslladar els MBA internacionals a la seva seu del campus de Sant Cugat.

Per la seva banda, l’alcaldessa de Sant Cugat, Mercè Conesa, considera que aquest territori té molta potencialitat per generar ocupació, especialment treball juvenil en sectors d’alta qualificació. Un dels elements destacats per Conesa és el de la necessitat de potenciar la transició Universitat-Empresa.

Els tres municipis han volgut posar de relleu que al CIT es treballa de manera intensa la col·laboració entre empreses, universitats, centres de recerca, administració pública i societat civil com jexigeix la UE en la seva estratègia de finançament al desenvolupament econòmic (RiS3, emmarcada en l’horitzó 2020) i que està treballant el govern de la Generalitat a través de la Conselleria d’Economia i Coneixement. En aquest sentit, les alcaldesses han volgut destacar davant el President la necessitat que el CIT ocupi l’espai que li correspondria en el plantejament català.

CIT

El febrer del 2008, els ajuntaments de Cerdanyola, Rubí i Sant Cugat van signar la constitució del Catalonia Innovation Triangle (CIT), un consorci per promoure el creixement econòmic i científic a l’entorn de l’autopista AP-7 i del seu lateral B-30 mitjançant la cooperació de l’administració pública, les universitats, els centres de recerca i les associacions empresarials.

Un dels objectius d’aquesta aliança ha estat atraure noves activitats econòmiques a la zona per esdevenir un dels corredors europeus d’excel·lència empresarial. També, impulsar la prestació de serveis als polígons i parcs empresarials, millorar la mobilitat i la comunicació i generar un clima favorable a l’aprenentatge continu, la recerca, el desenvolupament i la innovació.

Al triangle, hi ha tres eixos fonamentals per al país com són els centres universitaris, amb la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), la Universitat Internacional de Catalunya (UIC), l’Escola d’Arquitectura del Vallès (UPC) i; EsadeCreapolis; les infraestructures de recerca, amb el Parc Tecnològic del Vallès, el Parc de Recerca de la UAB i el Parc ALBA, amb el sincrotró; i els parcs empresarials i vivers d’empreses de base tecnològica com ara el Parc Empresarial de Can Sant Joan, els onze Polígons d’Activitat Empresarial (PAE) de Parc Empresarial Rubí Nord i Sud o els vivers del Trade Center o EsadeCreapolis.

Font: http://www.cerdanyola.info/menu_principal/inici/noticies/2013/05/08/cit.html