Acens Cloudstage, la primera trobada especialitzada d’experts tecnòlegs centrat en la temàtica del cloud i que té lloc mensualment en el Centre d’Innovació del BBVA, va abordar en la seva quarta edició la transformació de les TIC pel cloud computing, el canvi profund que està generant en la forma de consumir tecnologia per part dels usuaris particulars i la forma d’accedir a la informació per part de les empreses i les organitzacions públiques.

Aquest nou context obre una oportunitat a les empreses que volen innovar i emprendre nous negocis ja que les solucions en el núvol doten a les empreses de major flexibilitat i estalvi a l’hora d’invertir només en el que necessiten i en el que veritablement usen. A més, l’empresa no ha de preocupar-se per muntar i mantenir la seva infraestructura tecnològica que sol ser un dels principals frens que impedeixen avançar a una empresa. Una flexibilitat que, d’una banda, permet engegar ràpidament nous serveis per escurçar l’estafi to market, i, per un altre, sense interrompre els processos habituals de la companyia provar i innovar nous models per poder desplegar aquells que aporten noves millores.

acens Cloudstage va explicar en la seva quarta edició amb Jorge Márquez, Director en el Centre Internacional Ángel Jordán per a la Competitivitat del Programari, Director General de EstudNet i Assessor Expert del Centre d’Innovació de Cloud Computing a Andalusia i amb Ester de Nicolás, especialista en solucions que maximitzen l’eficiència energètica en entorns de computació ultra-densos i responsable de definir l’estratègia de Cloud Computing i High Performance Computing des de l’àrea de servidors, xarxes i emmagatzematge empresarials d’HP.

“Abans emprenies en un garatge i muntaves una empresa comprant o demanant al teu germà major que et prestés un PC. Avui pots emprendre també des d’un garatge o des de la teva casa, des de la universitat o la teva petita oficina connectant-te a un núvol i oblidant-te de tota la complexitat que té la infraestructura tecnològica”, va explicar Jorge Márquez.

“L’avantatge fonamental que té muntar una start-up en un entorn cloud és que és molt barat i és immediat. En comptes d’haver d’invertir en una infraestructura i crear un entorn empresarial, directament pagues pel que utilitzis i això t’assegura que si el negoci no va bé o has de ser més flexible, només aquestes pagant pel que uses. I això a l’hora d’iniciar un negoci és fonamental”, va assenyalar Ester de Nicolás.

Els avantatges del núvol són clares, però els símptomes que indiquen que una empresa ha d’iniciar el camí cap al núvol no sempre són tan clars:

Aplicacions antigues: massa aplicacions sense consolidar. Diferents departaments o companyies adquirides amb aplicacions que no es parlen.
Infraestructura massa rígida: amb un creixement exponencial de servidors físics i virtuals però sense un disseny coherent de creixement.
Problemes de seguretat: en disposar d’un major nombre d’equips i recursos s’incrementen els riscos de seguretat i les possibles vulnerabilitats.
Explosió de la informació: es produeix un increment descontrolado de dades (factures, clients, proveïdors, pressupostos…) i com a conseqüència cada vegada s’analitzen menys i no s’aprofiten les dades per treure mètriques i conclusions que ajudin a millorar.
“Illes” d’infraestructures: amb stacks dedicats a maquinari i programari exclusivament.

Fruit d’aquesta creixent necessitat, les tecnologies de computació en el núvol es convertiran en un dels serveis emergents per a les empreses del sector de les TIC -segons un recent informe promogut per la Direcció general de la Societat de la Informació de la Comissió Europea (The future of cloud computing)- que generarà en 2014 en la UE un volum de negoci de 35.000 milions d’euros apostant per nous models com el del programari com a servei (SaaS).

“Els nous escenaris TIC suposen una transformació radical, per exemple, del sector del programari, que tenia una forma tradicional de desenvolupar i lliurar les solucions als seus clients. La irrupció del cloud computing revoluciona un sector com abans ha revolucionat el sector de la música, dels llibres o dels viatges”, va assegurar Jorge Márquez.

Per això, el cloud no és una moda passatgera, sinó que anirà a més tal com preveuen els diversos estudis d’analistes que es van compartir en el acens Cloudstage:

S’estima que per 2015 el cloud crearà 13,8 milions de llocs de treball, només a Espanya el creixement serà del 139%.
En 2020 hi haurà 31.000 milions de dispositius connectats, 50.000 milions de gigaoctets de dades i 4.000 milions d’usuaris d’internet.

El tràfic generat en els centres de dades es multiplicarà per quatre fins als 4,8 Zettabytes en 2015.
Cada dia interactuen més de 23.000 milions de API’s de Twitter, Facebook i Google.
La capacitat de la banda ampla mòbil es duplica cada 2,5 anys (Llei de Cooper) i la capacitat d’emmagatzematge digital es duplica cada 23 mesos des de 1956 (Llei de Kryder).

Font i fotografia: notícia de www.economiadehoy.com 22/03/2012