El Parc de Recerca UAB organitza el 19 i 20 de març a Casa Convalescència el seminari que clausura el projecte IKTIMED i que acollirà representants d’institucions públiques en l’àmbit de la recerca i la innovació, emprenedors, centres de recerca, etc. i on es presentaran els resultats finals del projecte.
El projecte IKTIMED és un projecte Interreg-MED finançat per fons europeus que té com a objectiu impulsar polítiques d’innovació al voltant de tres grans eixos: la innovació oberta, l’especialització intel·ligent i la compra pública innovadora. El projecte està format per 12 partners procedents d’11 regions de Portugal, Espanya, França, Itàlia, Malta, Grècia, Eslovènia i Xipre. El Parc de Recerca UAB, participa com a partner en el projecte des del seu inici al 2010.

Sota el títol “Millorant la transferència del coneixement i la innovació a la regió Mediterrània”, el seminari final del projecte IKTIMED reunirà tots els partners per debatre els resultats finals del projecte i analitzar les actuacions que poden afavorir la innovació oberta en la regió.

Durant el matí es durant a  terme tres taules rodones sobre els temes centrals del projecte a càrrec de representants d’institucions públiques en l’àmbit de la recerca i la innovació. Entre els ponents destaca la presència d’Anna Torelli, cap del projecte IKTIMED;  Xavier Ferràs, director de la Unitat d’Innovació Empresarial d’ACC1Ó; Miquel Martí, director de Desenvolupament de Negoci de Biocat; Alessandro Valenza, director de T33 Sound Policy i Camille Bosquet, consultor de l’empresa francesa Bluenove.

El camí cap a la innovació oberta
Les polítiques europees d’R+D+i, dissenyades en el Programa Horitzó 2020, van encaminades a incrementar les capacitats en recerca i innovació dels estats i regions que conformen la Unió Europea i, sobretot, a potenciar l’activitat de les empreses per generar nous productes i processos innovadors. En aquesta direcció, les noves polítiques basades en el concepte d’innovació oberta esdevenen la clau per al període 2014 – 2020 en termes de les polítiques de la Comissió Europea en aquests àmbits.

Un dels elements centrals en la millora de la competitivitat d’Europa és l’especialització de les regions a través d’un procés que ha de dur-les a identificar quines són les seves fortaleses en termes d’R+D+i i desenvolupament empresarial, per tal d’intensificar els esforços en unes àrees que es consideren prioritàries, a la vegada que es busca establir sinèrgies amb altres regions europees que duen a terme les seves activitats en els mateixos àmbits; tot això a través de l’anomenada estratègia d’especialització intel·ligent. Catalunya es troba a l’actualitat en ple procès de preparació del seu full de ruta en especialització intel·ligent per presentar-ho properament a la Comissió Europea. Diferents agents del món de la recerca, la innovació i el món empresarial participen en aquest procés.

El paper de les institucions públiques és clau per construir un mercat innovador i, per això, el projecte IKTIMED també ha treballat per fomentar la compra pública innovadora, que fa referència al paper que tenen les administracions, especialment locals i regionals, a l’hora d’impulsar l’R+D+i i a treballar per a millorar els resultats que se’n deriven i acostar-los al mercat. Tot i que degut a la conjuntura econòmica actual, les administracions públiques s’han vist obligades a reduir la seva despesa en aquest tipus d’activitats, la compra pública innovadora segueix sent un aspecte important a les polítiques d’innovació de la UE.

Un altre dels punts importants d’aquestes polítiques ha estat la creació de comunitats formades per empreses, administracions, centres de recerca, centres de formació, etc. per cooperar en projectes comuns i assolir millors resultats que els que podrien aconseguir individualment. En aquest sentit, l’Institut Europeu d’Innovació i Tecnologia (EIT) ha dissenyat les Comunitats de Coneixement i Innovació, on cada comunitat es centra en un àmbit i tenen representativitat a nivell europeu. Actualment, Catalunya és la seu de la KIC Inno Energy i s’estan preparant dues noves propostes en els àmbits de l’envelliment i l’alimentació del futur.

D’aquesta manera, el projecte IKTIMED ha treballat per ajudar a definir les polítiques actuals de recerca, innovació i competitivitat empresarial que marcaran el calendari europeu fins el 2020. L’acte del dia 20 de març permetrà als assistents conèixer de primera mà els temes que marquen les polítiques d’innovació a Europa amb la mirada fixada al 2020.

Font: http://www.uab.es/servlet/Satellite?cid=1243578619954&pagename=i-PR%2FPage%2FTemplatePageInteriorPR&noticiaid=1345653134415

Més informació
IKTIMED Final seminar