El sincrotró ALBA inicia la seva marxa amb un experiment de la Universitat de Cantàbria

Un equip d’investigació constituït per membres del Grup d’Altes Pressions i Espectroscopía (APYE) de la Universitat de Cantàbria (UC) ha dut a terme el primer experiment oficial desenvolupat en la línia de microfoco de rajos X (MSPD) del sincrotró ALBA.

El projecte d’investigació, titulat “Pressure-induced structural-phase transitions in [(CnH2n+1)4N]FeX4 (n=1,4; X: Cl,Br) associated with changes of Fe coordination. Opto-structural correlations”, va ser seleccionat per al seu finançament després d’un procés competitiu internacional entre totes les propostes presentades, segons ha informat la UC en un comunicat.

ALBA és un sincrotró de tercera generació, cofinançat pel Govern espanyol i el Govern català, situat a Cerdanyola del Vallès. La instal·lació consta d’una màquina en la qual un feix d’electrons (o positrons) d’alta energia es mou circularment per produir radiació sincrotró molt brillant a través dels dispositius d’inserció (matrius d’imants).

Al voltant de l’anell es disposen una sèrie de línies de feix (beamlines), laboratoris d’investigació on s’utilitza la radiació electromagnètica generada per desenvolupar una àmplia varietat d’experiments. Actualment ALBA compta amb 7 d’aquestes línies, que estaran funcionant a ple rendiment en breu.

L’equip permanent d’ALBA consta d’uns 160 membres, incloent enginyers, científics, personal de suport i tècnics. A aquests se sumen els usuaris, això és, científics de tot el món que desenvolupen les seves propostes experimentals de forma puntual.

L’estudi desenvolupat per l’equip de la Universitat de Cantàbria es basa en la caracterització estructural de materials mixts orgànics/inorgànics sotmesos a condicions extremes d’alta pressió mitjançant la tècnica de difracció de rajos X.

Els experiments, desenvolupats entre els dies 27 de Juny i 1 de Julio en la recentment inaugurada línia, van comptar amb la participació dels investigadors Fernando Rodríguez González, Fernando Aguado Menéndez i José Antonio Barreda Argüeso, pertanyents al Grup d’Altes Pressions i Espectroscopía (APYE) de la UC.

 

Font: notícia de www.europapress.com 01/08/2012