Quan el futur està en plena cruïlla, “la gestió de la incertesa és un valor”. Així opina el president de l’Associació de Parcs Científics i Tecnològics d’Espanya (APTE), Felipe Romera, que va defensar en la seva XIV Conferència Internacional la rellevància d’aquest sector per a l’impuls de les polítiques d’R+D a Europa. “Hem de jugar un paper diferent al que jugàvem, però clau”, ha indicat Romera, per la qual cosa va considerar crucial la seva inclusió en el nou escenari de la Unió Europea, el que implica accedir en les millors condicions als nous programes, com el H2020 o el RIS3.
Coincidint amb la XIV Conferència de l’APTE es va celebrar en paral·lel la X Trobada Ibèrica, on es donen cita anualment els Parcs Científics i Tecnològics de l’Estat espanyol i Portugal. Tots dos països aglutinen més de 10.000 empreses relacionades amb el sector de la innovació. Per això, des de l’APTE esperen poder construir en els propers mesos una “política comuna” entre els dos estats veïns, que serveixi de trampolí per “ajudar les pimes a desenvolupar-se, crear ocupació i competir en aquest món tan globalitzat”.
Al llarg de la conferència es va defensar la necessitat que les tecnòpolis recuperin el seu “paper d’intermediari” entre les polítiques europees i les empreses a les que acullen, el qual de vegades “no es veu, no es percep”. “Els parcs científics i tecnólogics tenen un paper molt important a jugar en la política d’innovació europea”, va comentar en aquesta línia Antonio García Gómez, responsable de DG Regio R&I de la Comissió Euopea.
No obstant això, no sempre es percep la tasca crucial de les tecnòpolis a l’hora de gestionar els pressupostos i programes europeus, ja que “fins i tot molts governs no estan preparats per a aquest nou model”. Per això, des de la XIV Conferència d’APTE es va apostar per implicar les diferents administracions i universitats de l’estat, que “no en tots els casos estan convençuts”.
García Gómez va indicar que “l’objectiu de les noves polítiques europees és que les empreses innovin i crein productes”. Només si se segueix aquest camí es podrà canviar el model obsolet del totxo per un de nou basat en el coneixement, una tasca en què Europa vol incidir amb instruments com els fons FEDER.
En qualsevol cas, la col·laboració entre països es fa avui més que mai necessària. Per això, des de l’APTE esperen forjar “una aliança de veritat” amb els parcs científics i tecnològics de Portugal, que podria començar a veure els seus fruits en el mes de maig, coincidint amb la propera Trobada Ibèrica, que tindrà lloc a São João da Madeira.
“Esperem tenir algunes idees consensuades amb els nostres respectius governs que ens permetin tenir una política comuna entre els dos països i ajudar així a les nostres pimes a créixer”, va finalitzar Felipe Romera durant la clausura de la X Trobada Ibèric.
Participació europea
La XIV Conferència Internacional de l’APTE es va celebrar durant els dies 16 i 17 de novembre al Parc Tecnològic de Ciències de la Salut de Granada (PTS), sota el lema “Processos d’Innovació i Cooperació Transfronterera”.
Aquesta trobada va reunir a més de 20 ponents, entre destacats mandataris d’àmbit europeu i representants dels parcs científics i tecnològics espanyols. Entre ells van destacar les europarlamentàries Soledad Cabezón i Clara Aguilera; María Luisa Castaño i Susana Escaria, en representació del Govern espanyol i portuguès, respectivament; Pilar Aranda, rectora de la Universitat de Granada; Carlos Brito, representant de la Universitat do Porto; Alberto Barragán, director de l’oficina del Banc Europeu d’Inversions a Espanya; o Antonio García Gómez, responsable de DG Regio R&I de la Comissió Europea.
Aprofitant aquest marc, APTE va fer entrega dels seus premis anuals a les millors pràctiques aplicades. En aquesta edició es va reconèixer al Parc Científic i Tecnològic de Bizkaia, premi que va recollir la seva directora d’Innovació, Cristina Andreu Ugarte.
Així mateix, es va presentar Portugal com a país convidat a la propera edició de Transfiere 2017, el Fòrum Europeu per a la Ciència, Tecnologia i Innovació, que tindrà lloc el proper mes de febrer a Màlaga.
Font: web PRUAB