Una empresa basada en les noves tecnologies, un model alternatiu d’enllumenat, un servei lúdic de producció i un aparell per transformar l’energia mecànica en elèctrica, són els quatre projectes premiats a la IV edició del Concurs d’Idees empresarials innovadores per a Joves Can Serraperera, organitzat per l’Ajuntament de Cerdanyola amb el suport de l’Obra Social de La Caixa. 

56 estudiants de 4t d’ESO i de 1r de Batxillerat de cinc centres educatius de la ciutat, Banús, Gorgs, Pere Calders, Forat del Vent, i Col.legi Montserrat assistien ahir al lliurament de diplomes i premis del Concurs d’Idees Innovadores Empresarials per a joves Can Serraperera adreçat a estudiants del municipi.

El lliurament dels premis, que es va fer als jardins de ca n’Ortadó, forma part del Programa de Foment de la Cultura Emprenedora adreçat als instituts d’ensenyament secundari del municipi. Els principals objectius són donar a conèixer la creació d’empresa als estudiants. També vol detectar i dinamitzar el potencial emprenedor dels joves de la ciutat per impulsar la creació d’empresa a mig i llarg termini.

Els 56 participants van rebre un diploma, però només quatre van ser premiats, que van rebre un ipod pels segons premis i un ordinador portàtil per als primers.

Els premiats

Així, el primer premi de 4t d’ESO va ser per al projecte titulat Central Game, realitzat per Àlex Bel, Alejandro Matea i Carlos Matea, de l’institut Gorgs. Es tracta de la creació d’una empresa d’oci basada en les noves tecnologies que ofereix una àmplia gamma de serveis adreçats a l’oci juvenil i adult mitjançant la creació d’un espai on es podrà gaudir de forma col·lectiva: del joc i el lleure especialitzat en videoconsoles i en el cinema. També s’ofereix servei d’assessoria especialitzat en noves tecnologies i videoconsoles, organització de competicions i accés gratuït a internet i a una gran biblioteca de jocs i pel·lícules que es podran veure en les sales habilitades. Central Game també disposarà de serveis de càtering, bar amb terrassa i de sales polivalents que es podran llogar per fer diferents actes de caràcter lúdic o festiu.

El primer premi de Batxillerat d’Economia se’l va emportar el projecte titulat Ecolight, de Xavier Castellano i Valentín Gómez, alumnes de l’institut Forat del Vent. El projecte consisteix en un model alternatiu d’enllumenat de les xarxes de carreteres i vies, basat en l’energia solar com a la generació d’energia lumínica i en la tecnologia de LEDS, amb la finalitat de salvar més vides tant dels conductors d’automòbils com dels vianants, donat la deficient il·luminació que hi ha a les carreteres d’arreu de l’estat i baixar el nivell de contaminació lumínica que generen els actuals sistemes d’il·luminació, basats principalment en la llum de vapor de sodi i situats a una alçada d’entre 3 i 10 metres.

Aquests enllumenat consisteix en la col·locació de punts de llum situats a la calçada cada metro i mig . El fet d’utilitzar fanals de tecnologia LEDS, assegura un estalvi d’energia degut al seu baix consum i vida útil de quatre cops més llargues que les bombetes tradicionals. Que l’energia es generi i s’emmatzeni a través de plaques solars augmenta l’ús de les energies netes i renovables fent el consum de llum viari més sostenible.

El segon premi de 4t d’ESO va ser pel projecte titulat Soundcatcher, realitzat per David Gutiérrez, Carlos Andurell i Eric Beltran, del Col·legi Montserrat. Consisteix en l’elaboració d’un artefacte que aconseguiria transformar l’energia mecànica de les ones sonores urbanes en energia elèctrica per tal d’aprofitar-la en altres llocs de la ciutat com a la xarxa de semàfors o els cartells lluminosos.

El segon premi de 1r de Batxillerat d’Economia se’l va endur el projecte Kenop, dels alumnes Roser José i Òscar Cerdan, de l’institut Gorgs. És un projecte basat en estudi de gravació de pel·lícules amb serveis d’assistència, assessorament i subministrament de recursos. Aquest servei va adreçat a professionals, però sobretot, i com a novetat, va adreçat a gent del carrer que són aficionats al cinema, als documentals i volem fer-ne el seu propi o bé per aquells que d’una manera més lúdica volen ser actors per un dia junt amb els seus familiar i amics.

L’autocupació, sortida laboral

A l’acte assistien l’alcaldessa de Cerdanyola, Carme Carmona, el regidor de Promoció Econòmica, Francisco Ortiz, i el director de l’oficina principal de La Caixa a Cerdanyola del Vallès, Josep Maria Caire, membres del jurat, a més d’altres regidors de l’Ajuntament.

Caire explica que per a La Caixa el foment a l’emprenedoria també forma part de la seva obra social i per això des del primer moment es van apuntar amb “entusiasme a aquest magnífic programa que l’Ajuntament organitza”. Segons remarca, els emprenedors seran claus per sortir de la situació de crisi actual i la innovació serà el motor del creixement. Per aquest motiu, a La Caixa es mostren satisfets de participar en un programa com aquest.

Després del lliurament de diplomes als participants i als guanyadors, l’alcaldessa de Cerdanyola, Carme Carmona, va cloure l’acte explicant que es tracta “d’un projecte il·lusionant que impulsa la cultura de la iniciativa i el treball en equip”. Per a Carmona, “és un projecte encoratjador que ens mostra les possibilitats que tenim, l’autocupació, que en el temps actuals és una bona sortida laboral de veritable futur”.

L’alcaldessa afirma que el jurat va tenir difícil triar els projectes guanyador perquè “tots els treballs han tingut un resultat excel·lent” amb iniciatives perfectament realitzables. 

Carme Carmona va agrair a les famílies la seva col·laboració i recolzament per la cultura emprenedora, innovadora i amb iniciativa