Entrevista  al Sr. Francesc Martos, conseller delegat-director general del Parc Tecnològic del Vallès:

“La nova economia passa pels Parcs Tecnològics, per a la investigació i la innovació “

Constituït al 1987 pel CIDEM (Centre d’Innovació i de Desenvolupament Empresarial) i el Consorci de la Zona Franca de Barcelona, ​​el Parc Tecnològic del Vallès treballa des de llavors recolzant projectes empresarials de contingut tecnològic, fomentant la innovació i aplanant el camí a noves oportunitats de negoci i cap a nous mercats, creant sinergies de gran valor afegit entre empreses i institucions.

L’any del seu 25è aniversari, com es valora la trajectòria del Parc Tecnològic del Vallès i la seva contribució al desenvolupament de l’economia des de Catalunya?

Pioner en el moment de la seva creació, el Parc Tecnològic del Vallès és avui un parc madur amb 140 empreses, 3000 treballadors i al voltant de 1000 milions d’euros de facturació. Un parc amb molt present però també futur, ja que fins i tot en aquests moments de dificultat no només les empreses que tenim volen mantenir el Parc, sinó que n’hi ha d’altres interessades a venir. Això ens fa preveure que quan les coses millorin tindrem una bona base per continuar. En el difícil context actual hem de ser capaços d’autofinançar-nos per continuar garantint que les empreses que estan instal·lades al Parc puguin estar bé, oferint-los un ventall de serveis més ampli que el que puguin tenir al seu abast les que no formen part del nostre projecte. En aquest sentit, cal dir que els nous parcs tecnològics tenen més dificultats: nosaltres tenim ja les inversions gairebé amortitzades.

Quan es compleix el 25 aniversari del Parc, seguim treballant des del convenciment que no hi ha sectors en crisi sinó empreses amb la capacitat o no de créixer. Des d’un enfocament multisectorial, estem al costat de les companyies que aposten per innovar i situar-se a l’avantguarda del seu sector.
Empreses punteres que fan recerca i innoven i que, en gran mesura, s’emmarquen en l’àmbit tecnològic. La nova economia pels Parcs Tecnològics, per a la investigació i la innovació.
Des del Parc Tecnològic del Vallès estem en condicions de donar sortida als emprenedors i de contribuir des d’aquesta parcel·la a la millora de l’economia de Catalunya.

Aquesta sortida està ara més que mai en mercats exteriors …

Si certament al segle XX el mercat era interior però al XXI ha deixat de ser-ho, més encara en la complexa conjuntura actual. Abans només exportaven les grans empreses però actualment també ho han de fer les petites si volen tenir capacitat de subsistència. Avui el mercat és clarament global, reforçat per l’abast d’internet. Des del Parc ajudem a les nostres empreses en la seva internacionalització, amb el clar objectiu no només d’aconseguir que penetrin en altres mercats sinó que seus productes es consolidin en ells. No volem que la seva internacionalització sigui un miratge sinó que tingui continuïtat. No han de tenir por de sortir a l’estranger, el Parc està aquí per recolzar-les. En aquests moments, en què el mercat interior és bastant feble, les nostres empreses estan treballant bé en països del nord d’Àfrica, com Algèria o Egipte, i fins i tot en països del Golf Pèrsic.

La creació de sinergies és clau, tant entre les empreses del Parc com en l’entorn, no és així?

Efectivament. Si gràcies a la col·laboració entre empreses, a la tecnologia i la innovació podem aconseguir que un determinat producte redueixi els seus costos de fabricació, estarem contribuint a que a aquesta empresa li sigui més fàcil mantenir-se. Tot això sense oblidar-nos que en el nostre entorn tenim la UAB, al campus de Terrassa de la UPC i ara també el Parc de l’Alba – Sincrotró Alba, és a dir, la massa crítica i científica necessària en un espai d’excel·lència per donar suport als projectes de les nostres empreses i perquè això repercuteixi en la creació de nous llocs de treball a Catalunya. Des del Parc donem la pauta des del punt de vista tecnològic perquè les empreses del nostre entorn puguin seguir creixent. Des de la nostra comunitat virtual, 7000 usuaris segueixen tot el que es fa des del Parc.

 

Font: notícia de La Vanguadia-monograficos 27/10/2012