Ens pot resumir la seva intervenció en la 3a Jornada FCIS?

El Parc Astronòmic és una infraestructura peculiar ja que pel seu vessant de divulgació i comunicació de la ciència s’ha convertit en un motor econòmic i de desenvolupament d’un territori rural on no sol tenir una forta implantació la ciència. Per això després de més de 7 anys de funcionament podem passar balanç a un cas peculiar d’economia de la ciència en el qual la ciència es converteix a partir d’un finançament públic en un generador d’economia molt major (factor 3 o 4) al territori.

És possible parlar de Ciència i Economia Col·laborativa?

Sí que ho és. Hi ha nombrosos projectes que s’han ajudat en el crowdfunding per exemple. Sense anar més lluny ara mateix en el meu treball de recerca participo en el projecte Stars4All que està pensat com una plataforma per a la ciència ciutadana en matèria de protecció del cel nocturn i també com a plataforma per a la cerca de finançament per diversos mecanismes. Aquest projecte de plataforma es finança amb fons H2020 de la Unió Europea i ha de permetre realitzar nombrosos projectes cooperatius en un futur immediat.

Què li sembla aquesta iniciativa?

La discussió de la gestió econòmica de la ciència és rellevant i més en moments en què les coses no van precisament sobrades en les arques dels instituts de recerca i universitats. Per això posar en comú com ens veiem en aquest àmbit és interessant tant per veure com finançar la ciència com per veure com la ciència pot ajudar a l’economia d’un territori.