El projecte PHBOTTLE, finançat  pel 7º Programa Marc, té com a objectiu obtenir en 42 mesos un nou envàs per a sucs, biodegradable i amb propietats antioxidants ( que allargui la vida útil de l’aliment que contingui ); un envàs fabricat a partir dels sucres i d’altres residus rics en carboni, nitrogen i oxigen existents en les aigües residuals de les pròpies indústries de sucs.

L’aposta és clara: aportar solucions sostenibles a les problemàtiques mediambientals de les indústries de sucs, partint del principi de trobar-li valor a les desferres, transformant-los en nous materials d’ús, amb noves funcionalitats.

Suposa l’aplicació dels últims avanços en microencapsulación, biotecnologia i tecnologies de l’envàs. En el seu desenvolupament està treballant, coordinat per ainia  centre tecnològic ( amb delegació  a Cerdanyola del vallès )  , un consorci internacional format per 8 empreses i 4 organismes d’investigació.

Aigües residuals
El projecte parteix d’una realitat: Les indústries de sucs consumeixen una gran quantitat d’aigua, tant en la neteja dels seus equips i instal·lacions, com en el rentat de fruites, etc.

Unes aigües residuals que han de gestionar i que contenen grans quantitats de residus orgànics, en forma de sucres, que al seu torn són una matèria primera de gran valor per a la producció de bioplásticos (plàstics generats a partir de restes orgànics i per tant degradables). 

Font i fotografia: notícia de www.ainia.es  de juny de 2012