El PTV acull aquest dijous la I Jornada de Finançament de la Ciència i Innovació Social (FCIS) amb el lema “Vies complementàries de finançament de la ciència”, amb l’objectiu de trobar noves formes de col·laboració per finançar projectes científics.

L’auditori del Parc Tecnològic del Vallès (PTV) acull avui la celebració de la I Jornada de Finançament de la Ciència i Innovació Social (FCIS) amb el lema Vies complementàries de finançament de la ciència. La jornada, a la que assisteixen uns 200 científics, investigadors, societats mèdiques, associacions de pacients, experts en finançament i inversors, està organitzada per l’Ajuntament de Cerdanyola, la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i l’Institut per a la Promoció de la Ciència i la Investigació (IPCI).

L’objectiu de la jornada és assolir vies complementàries per finançar la ciència i per això es donaran a conèixer experiències d’èxit de projectes, tant nacionals com internacionals, i noves formes de col·laboració per a finançar aquests projectes.

A la inauguració de la Jornada, el representant del Consejo Superior de Investigaciones Científicas de Catalunya (CSIC) i director del Instituto de Ciencia de Materiales de Barcelona (ICMAB), Xavier Obradors, explica que un dels centres del CSIC es troba al campus de la UAB, “al voltant de centres d’investigació d’àmbits molt diversos” i ressalta la coordinació del Barcelona nano clúster, que agrupa diferents centres d’investigació al voltant dels materials i la nanotecnologia. Segons remarca el seu principal interès “és contactar i fer associacions amb el món privat per a aconseguir finançamernt per a aquest àmbit”.

El director del Parc de Recerca de la Universitat Autònoma de Barcelona (PRUAB), Buenaventura Guamis, expressa la seva satisfacció per la realització de la Jornada en una ciutat, Cerdanyola, amb la que la universitat comparteix tantes coses. Segons manifesta, jornades com aquestes obren el camí a iniciatives futures en tots els sentits, ja que “la missió del Parc de Recerca és la transferència i la innovació i dins d’aquesta missió la creació d’empreses ha jugat un paper molt important i ho continuarà fent”. Segons assegura, des de 2001 el Parc ha creat 68 empreses, el 80% de les quals, continuen vives, tot i la crisi. Per això, remarca que “el percentatge d’èxit relatiu és alt”. No obstant això, indiquen que encara hi ha moltes empreses que “necessiten l’impuls que les faci ser empreses ben situades i altament competitives i aquest impuls són les inversions”. Per a Guamis, iniciatives com les d’avui són fonamentals per donar l’impuls de creixement a les empreses.

A més, destaca que “no s’ha d’oblidar que ens trobem al Vallès, en una zona de major concentració d’empreses del sud d’Europa, amb una universitat que té centres molt importants al campus”. Per tant, remarca que “tenim tots els ingredients al nostre territori per crear un gran pol d’innovació i transferència de coneixement i aquest és el sentit en el que s’està treballant al Parc”.

El director general de Recerca de la Generalitat, Josep Maria Martorell, remarca la importància de la realització de jornades com la d’avui en la que es donen idees que després es posen en pràctica. Segons explica, en unes jornades semblants es va suggerir donar incentius en la desgravació del IRPF a les persones que financiïn empreses sorgides del món científic i en els darrers pressupostos de la Generalitat, aquesta iniciativa s’ha fet realitat. Per això demana que de la jornada d’avui sorgeixin iniciatives que siguin implementables i puguin ajudar a donar un impuls al finançament de projectes científics.

Un entorn d’enorme potencial

L’alcaldessa de Cerdanyola i presidenta del Comitè Organitzador, Carme Carmona, indica que no és casual que aquesta jornada s’organitzi a Cerdanyola perquè “estem en un entorn amb un enorme potencial, ben comunicat i amb infrastructures científiques i empresarials de primer ordre”. Per a Carmona podem dir “sense complexos que som un veritable clúster de referència en l’àmbit de la ciència i la innovació i hem de projectar amb força les nostres aspiracions”. Per això, indica que “tenim l’obligació i la responsabilitat de treballar units i sumar esforços i aquestes jornades contribueixen a transformar dificultats i contratemps en noves oportunitats”.

L’alcaldessa de la ciutat remarca que la inversió en coneixement i en investigació i desenvolupament ha de ser prioritària “si volem ser competititus i consolidar un model productiu, econòmic i social de qualitat, excel·lència i sostenibilitat i Cerdanyola aposta per això”.

Carme Carmona desitja que la jornada sigui una eina útil per aconseguir noves vies de finançament per a la ciència.

La jornada s’ha obert amb una xerrada sobre diverses experiències d’èxit com alternatives de finançament. La jornada s’està desenvolupant en sessió de matí i tarda. Al matí s’han tractat les diferents fonts de finançament per a projectes de recerca i emprenedoria. A la tarda se celebraran els tallers de formació: Mites i realitats sobre inversors i emprenedors (Keiretsu) . Una oportunitat per a la captació privada de fons per a l’R+D+I i Crowdfunding. Com aconseguir que la Societat s’involucri en el finançament dels projectes científics?