El ‘headrenting‘ triomfa a Espanya entre els professionals que ja no estan en edat de fer carrera sinó d’explotar els seus coneixements.
Són directius sènior, d’uns 40-50 anys, titulats universitaris, amb una experiència mínima de deu anys en càrrecs d’alta direcció, amb temps i que volen rendibilitzar els seus coneixements empresarials. Aquest és el perfil del participant en els programes de lloguer de directius a temps parcial, un servei sense nòmines, ni costos de selecció, adaptat a les necessitats de l’empresa.
“El directiu només dedica un 20% del seu temps a funcions de direcció, la resta del seu horari laboral l’ocupa fent tasques que podria delegar”, assegura Jorge Nogués , soci fundador de Reimatel. L’empresa, amb seu a Barcelona, va introduir fa dos anys, el concepte de headrenting a Espanya, un nou sistema de lloguer de directius a temps parcial, molt estès en els països anglosaxons.
Avui en dia, Reimatel ja compta amb una cartera de més d’un miler de directius i cada dia s’amplia amb nous currículums. La incorporació de directius externs a la companyia de forma provisional, no respon necessàriament a situacions negatives, però, normalment, sí excepcionals i urgents. Segons Nogués, “són gent que amb poques hores ha de detectar els problemes i prendre decisions”.
El directiu idoni Raimón Nosàs, actual director gerent de Trimplast, va haver de substituir el director general de la companyia perquè aquest deixava el càrrec per motius de salut. L’empresa va sol·licitar els seus serveis mitjançant la pràctica del headrenting, a través de Reimatel. “Em van fer un contracte inicial de tres mesos que exigia el 100% de dedicació ja que en aquest cas, l’empresa es trobava en situació de crisi”, recorda Nosàs, qui afegeix que “a Catalunya hi ha molts casos com els de Trimplast; on una pime o empresa familiar de sobte es troba en una situació que l’actual direcció no pot afrontar”.
Segons el fundador de Reimatel, les empreses que contracten aquest servei “són companyies que busquen un director financer, comercial, professionals especialitzats en un mercat concret o un gerent per portar la gestió estratègica i operativa de l’empresa”. En el cas de Nosàs, es tractava de trobar un perfil sènior amb experiència en empreses familiars, per evitar un concurs de creditors. “Als tres mesos vam veure que això no era possible i vam renegociar el contracte amb Trimplast per tres mesos més, amb l’objectiu de preparar el concurs”, explica l’actual director qui remarca que “quan entres com un directiu de lloguer no hi ha període d’adaptació ni aprenentatge, has de prendre mesures i l’empresa que t’ha contactat vol resultats immediats”.
La situació va portar a l’empresa a valorar la possibilitat de contractar Nosàs, opció que ofereix Reimatel mitjançant la proposta Try&Hire; provar un directiu i contractar-lo després, sobre segur.
Flexibilitat en època de canvis
“A dia d’avui l’enfocament de headhunting clàssic ja no és útil”, sentència Nogués, qui afegeix que “el quadre de direcció ideal és el que combina el lloguer amb els directius fixes, ja que tota empresa ha de tenir uns pilars”.
Segons l’introductor d’aquesta pràctica a Espanya, sempre hi haurà lloc pels professionals que gestionen els recursos humans i el talent, però amb la incorporació de les noves tecnologies i sobretot, actualitzant els models de contractació. “Ara hi ha alternatives a la clàssica contractació a jornada completa, més adequades a cada empresa i a cada professional”, conclou Nogués.
Font: www.viaempresa.cat
Image: CC By michael.heiss NC-SA 2.0.