El Sincrotró Alba acull fins el proper divendres una reunió d’usuaris de llum sincrotró en la que es presenten alguns dels projectes desenvolupats a l’equipament cerdanyolenc en el darrer any i es definirà el futur desenvolupament del laboratori.

Creixen els usuaris de llum Sincrotró a Espanya i més de 350 investigadors han realitzat experiments a la instal·lació de Cerdanyola, l’Alba, des de mitjans de 2012. 

Aquestes són algunes de les principals conclusions que es donaven a conèixer ahir en l’acte inaugural de la VI Reunió Nacional de l’Associació d’Usuaris de Sincrotró d’Espanya (AUSE) i la 1a trobada d’usuaris de l’Alba que acull fins al proper divendres l’equipament situat a la ciutat.

En l’actualitat, l’AUSE té registrats 630 usuaris de llum sincrotró, unes xifres que suposen un increment molt important ja que al 2004 hi havia registrats 200.

Més de 350 investigador a l’Alba

El Sincrotró Alba té des de 2012 7 línies experimentals en funcionament per les quals han passat 354 investigadors i ja comencen a arribar les primeres publicacions amb resultats estrets d’aquests treballs de recerca. 

Segons la directora de l’Alba, Caterina Biscari, les possibilitats del laboratori, però, són encara molt més àmplies. I, precisament, durant aquests dies un dels temes de debat serà la definició del futur del Sincrotró i les possibles ampliacions i aplicacions. Segons Biscari, ens trobem “en els inicis del que ha estat en els darrers 10 anys un somni per als científics espanyols”.

Els projectes de recerca que s’han dut a terme en el darrer any al Sincrotró cerdanyolenc es concentren sobretot al voltant de la cristal·lografia de proteïnes, seguit per la ciència de materials, amb alguns resultats publicats destacables com la determinació de l’estructura de dues proteïnes relacionades amb el càncer. La resta de projectes pertanyen a l’àmbit de la biologia física o la química, entre d’altres.

El Sincrotró Alba ha incorporat 1.183 investigadors a la seva base de dades d’usuaris, dels quals 846 són espanyols. Les peticions, segons Caterina Biscari, doblen ara mateix el que s’aconsegueix satisfer i les 7 línies existents es troben “contínuament ocupades per científics en els moments que s’està donant llum”. 

Molts d’aquests resultats també es presenten aquests dies en la reunió de l’Alba; un bon moment per debatre sobre les diferents aplicacions que té la llum sincrotró o conèixer les darreres novetats del sector de la mà d’experts internacionals d’altres instal·lacions europees. 

La presidenta de l’Associació d’Usuaris Espanyols de Sincrotró (AUSE), María Eugenia Dávila, explica que es tracta d’unir als científics, compartir projectes i definir el futur desenvolupament de l’estructura local. 

Dávila recorda que el Sincrotró Alba està funcionant amb 7 línies però pot arribar a disposar de fins a 30. Per tant, el camí encara és llarg i queda molt per desenvolupar.

El desenvolupament d’altres línies de sincrotró

Ara caldrà treballar en projectes que no estan representats i els usuaris hauran de definir les necessitats per després “portar les peticions dels projectes científics a un comitè internacional que avaluarà i definirà quines són les comunitats que no estan expressades”. 

El desenvolupament de noves línies, però, no serà fàcil en un moment de crisi econòmica com l’actual. Tot i així, la directora de l’Alba, Caterina Biscari, es mostra esperançada assegurant que “parlem de projectes que necessiten temps de desenvolupament” i si els projectes són científicament vàlids faran tot el possible per trobar les formes per aconseguir finançament.      

A més dels investigadors públics d’universitats i instituts que publiquen els resultats de les seves investigacions, des del Sincrotró Alba estan treballant en donar a conèixer entre les empreses espanyoles els beneficis de fer investigació amb llum sincrotró. 

María Eugenia Dávila assenyala que a nivell internacional ja són moltes les empreses que tenen les seves línies pròpies de sincrotró però a nivell nacional és un treball que encara s’ha de promoure.

Fins al proper divendres, 6 de setembre, 115 investigadors de diferents disciplines es reuneixen al Sincrotró Alba de Cerdanyola i, entre les novetats, aquest any es dedica una sessió de dia completa a tractar les aplicacions que la llum sincrotró té en l’àmbit de la biomedicina i el lliurament del primer premi Tesi-AUSE-2013 a la millor tesi doctoral en l’àmbit de l’ús de la radiació sincrotró.

Font: www.cerdanyola.info