El Ministeri de Salut del Japó va donar ahir el vistiplau a la realització del primer assaig clínic del món amb cèl·lules mare pluripotents induïdes (iPS, segons les seves sigles en anglès) obtingudes per reprogramació, una prometedora via per a la regeneració de teixits que encara no havia estat utilitzada en humans. Tot i que encara falta una aprovació formal per part del ministre, tot indica que a partir del setembre se seleccionaran els voluntaris i que els trasplantaments quirúrgics es desenvoluparan l’estiu de l’any que ve. La sol·licitud havia estat presentada al febrer per un equip encapçalat per Masayo Takahashi, oftalmòloga del Centre Riken de Biologia del Desenvolupament, a Kobe.
Els assajos tenen per objectiu tractar la degeneració macular associada a l’edat, una malaltia per ara incurable que a Occident és la primera causa de pèrdua de visió entre els més grans de 55 anys.
CÈL·LULES SENSE REBUIG / Per a l’experiment, el Centre Riken té previst extreure cèl·lules de la retina del mateix pacient i reprogramar-les. Les iPS es creen a partir de cèl·lules adultes diferenciades que són tractades mitjançant diversos processos (normalment s’indueix l’expressió de diversos gens) fins que tornen (o gairebé) a l’estat embrionari. Amb posterioritat, les iPS poden especialitzar-se -transformar-se- en els diferents tipus de teixit. Com que són del mateix pacient, teòricament no hi ha problemes de rebuig.
A diferència del que passa amb les cèl·lules mare extretes d’embrions, els seus defensors consideren que l’ús de cèl·lules iPS no comporta problemes ètics. Això sí, malgrat que són pràcticament idèntiques a les embrionàries, encara hi ha dubtes sobre la seva versatilitat i el seu ulterior desenvolupament, una circumstància que n’ha frenat fins ara els assajos clínics en humans.
Diverses proves clíniques amb cèl·lules mare embrionàries, no cèl·lules iPS, s’han desenvolupat als EUA des del 2010 i s’han centrat en la mateixa degeneració macular i també en lesions de la medul·la espinal. Encara que fins al moment no se n’han reportat efectes secundaris greus, tampoc se n’han confirmat efectes terapèutics.