Pot un trasplantament curar de cop una leucèmia i una malaltia vírica com la sida? Aquesta pregunta va tenir una resposta afirmativa en un pacient alemany que va contraure el VIH (virus de la sida) en 1995 i un any després va desenvolupar una leucèmia. A aquest pacient li van fer a Berlín un trasplantament de medul · la òssia d’un donant compatible que a més tenia en la seva sang una variant genètica d’immunitat al virus de la sida. I aquesta combinació única va fer efecte, desterrant del seu organisme les dues malalties. Ara un altre equip mèdic, aquesta vegada de Estats Units, s’ha servit d’una estratègia similar per intentar curar la sida a un nen de 12 anys.
El petit pacient va néixer seropositiu i tenir la mateixa destinació que el pacient alemany. Fa uns quants mesos va desenvolupar una leucèmia, el càncer infantil més comú, així que els seus metges van decidir provar sort amb una estratègia que lluités al mateix temps contra els seus dos mals.
Cordó en lloc de medul · la òssia.
Van seguir la idea alemanya, però en lloc de fer-li un trasplantament de medul · la convencional, John Wagner i el seu equip de la Universitat de Minnesota van sotmetre al petit pacient a un trasplantament de cèl · lules mare obtingudes de la sang de cordó umbilical. Aquestes cèl · lules mare no desperten cap recel ètic i tenen com a avantatge sobre la medul · la òssia que provoquen menys risc de rebuig.
La sang de cordó utilitzada tampoc es va triar a l’atzar ni pensant només en la compatibilitat amb el pacient. Al banc de mostres es va buscar una molt especial, la d’una donant amb una protecció natural contra el virus de la sida. S’estima que només l’1 per cent de la població mundial hi ha una característica genètica que els converteix en immunes a la infecció del VIH. Aquesta mutació protectora es diu CCr5d32.
Abans de trasplantar, els metges van sotmetre al seu pacient a un agressiu tractament que passa per anul · lar les seves sistema immune. Per a això va haver de suportar sessions de quimioteràpia i radiació. L’objectiu era que l’transfondre les noves cèl · lules, el sistema immunològic o defensiu es reprogramarà. El trasplantament es va realitzar el passat 23 d’abril, però fins d’aquí a cent dies no se sabrà si ha tingut èxit. Si el virus no es pot detectar en la sang del nen, es retirarà la medicació i si continua indetectable podrien declarar curat de la sida.
El millor tractament.
John Wagner, director del Programa de Trasplantament de Sang i medul · la òssia Pediàtrica de la Universitat de Minnesota, ha manifestat el seu entusiasme a través del web de la seva Universitat, tot i que encara no sap si la seva aposta ha tingut èxit. «El més esperançador és que demostrarem que la sida pot ser curat i que la sang del cordó umbilical és el millor tractament», assegura Wagner. «Hi ha persones amb VIH i leucèmia que estan esperant aquests resultats com un gran avanç. L’èxit en aquest pacient podria obligar a la comunitat científica a buscar estratègies potencialment més segures, com induir la variant genètica en les pròpies cèl · lules mare de la medul · la dels pacients ». Això permetria generalitzar el tractament a major nombre de malalts.
De moment, seria una opció molt agressiva per a les persones amb VIH que no tenen leucèmia.
Wagner, un dels majors defensors de la utilització de la sang de cordó umbilical, assegura que la necessitat més immediata és animar els bancs de sang de cordó a identificar totes les unitats de sang amb la variant de la resistència del VIH ».
El cas del nadó curat.
El mes passat, un altre equip mèdic d’Estats Units va donar a conèixer en un congrés mèdic com havien aconseguit curar un nadó amb VIH, en un altre cas que també ha obert un nou capítol en la història de la sida.
El nadó, una nena nascuda a finals de 2010, va rebre un tractament agressiu amb altes dosis de retrovirals, 30 hores del seu naixement. La nena té ara dos anys i mig i ha estat sense medicaments durant l’últim any, sense que s’hagin registrat senyals d’un virus actiu.
Font: http://www.abc.es/sociedad/20130501/abci-primer-trasplante-cordon-umbilical-201304301810.html