Facilitar el contacte i l’intercanvi d’informació entre els emprenedors a través de l’experiència en els tres pols d’innovació més reconeguts a escala mundial: Silicon Valley (EUA), Tel-Aviv (Israel) i Cambridge (Anglaterra). Aquest era l’objectiu de la jornada organitzada ahir a Barcelona per Caixa Capital Risc, la gestora de capital de risc del grup La Caixa. Professionalsestablerts en aquests tres pols van explicar la seva visió sobre l’emprenedoria i les característiques que han fet d’aquests llocs un punt de referència a escala mundial.

“L’activitat de l’emprenedoria té al conjunt de l’anomenat Silicon Valley totes les eines per funcionar en un ecosistema que es reinventa constantment”, diu Miguel Valls, membre de l’associació Chair SFBCN Sisterhood, que promou els intercanvis entre les dues ciutats.

“Només a la ciutat de San Francisco –hi afegeix– ara mateix s’estan desenvolupant 2.400 projectes, la concentració més gran de tot el món.”

El treball que es fa a les universitats de Stanford i Berkeley, la gran concentració de firmes de capital de risc al voltant de Sand Hill Road, a Menlo Park, una localitat propera a San Francisco, i una elevada qualitat de vida fan de Silicon Valley un pol d’atracció mundial per als projectes d’emprenedoria.

El català Pepe Agell treballa a Silicon Valley des del 2009: “Vaig entrar en contacte amb un club d’emprenedors de la Universitat de Stanford i vaig veure clar que havia d’estar allí.”

La seva firma ChartFboost, especialitzada a facilitar la´monetarització dels jocs per a dispositius mòbils, va aconseguir 15 milions d’euros el gener passat de Sequoia, un dels grans grups de capital de risc. “No es pot arribar a Silicon Valley exclusivament per buscar diners; s’hi ha d’estar present perquè els inversors volen conèixer l’empresa de primera mà, parlar amb els teus clients i, en definitiva, saludar-te personalment”, explica Agell, que remarca la importància de fer-se ràpidament una bona agenda de contactes.

Oren Simanian és fundador i cap de Startau, el centre d’emprenedoria de la Universitat de Tel-Aviv. 

“Després de Silicon Valley, Tel-Aviv és el segon pol mundial en concentració d’iniciatives empresarials i Israel és el segon país del món amb més empreses que cotitzen al Nasdaq, després dels Estats Units”, diu Simanian. “Cal tenir en compte que fa cinquanta anys Israel era un desert”, indica per destacar les possibilitats que ofereix el sector si es treballa bé. Creativitat, un sector financer involucrat en aquesta activitat i la presència de grans multinacionals tecnològiques són els punts forts que Simanian va esmentar per explicar la creació d’aquest clúster emprenedor a Israel.

Nutrino és una plataforma d’hàbits alimentaris fundada per Eduard Ros amb diversos socis, algguns d’Israel. “Allà hem trobat tot un conjunt de professionals, a banda de finançament, per tirar endavant el projecte”, explica.

Ignasi Belda va fundar el 2007 Intelligent Pharma, que ofereix solucions de computació per a la indústria farmacèutica. “Per a nosaltres és important ser a Cambridge perquè allà hi ha els nostres clients, és a dir, les grans farmacèutiques”, afirma Belda. Cambridge, al nord de Londres, ofereix una gran concentració de projectes d’emprenedoria que origina una massa crítica clau per al seu reeixit desenvolupament.

“Cada dia hi ha trobades relacionades amb l’activitat”, remarca David Gee, un professional del sector.

Font: www.ptv.cat