Sota el lema “Europa 2020: una estratègia conjunta” els parcs científics i tecnològics així com les universitats espanyoles i portugueses s’han reunit per debatre sobre polítiques d’R+D+I i de captació d’inversió estrangera a través dels clústers.

La vuitena edició de les Trobades Ibèrics de Parcs Científics i Tecnològics ha congregat a TagusPark (Lisboa, Portugal) a més de 50 representants de parcs i universitats en la recerca de sinergies per treballar conjuntament de cara al programa Horitzó 2020.

L’esdeveniment ha servit per consolidar l’aliança entre universitats i empreses, tant espanyoles com portugueses, a través dels parcs científics i tecnològics, i ha comptat amb la presència d’importants representants dels dos països: el president de la Conferència de Rectors d’Universitat Portugueses (CRUP), Antonio Rendes, i el president de la Comissió Sectorial de R+D+I de la Conferència de Rectors d’Universitats Espanyoles (CRUE), José Carlos Gómez, a més dels presidents de les dues associacions nacionals de parcs científics i tecnològics.

Així mateix, també ha participat el Secretari d’Estat de Desenvolupament Regional de Portugal, Manuel Castro que ha remarcat que s’incrementarà el finançament per les activitats dels parcs en favor de les empreses. Igualment, ha intervingut el president de la Fundação per a Ciência ea Tecnologia (FCT), Miguel Seabra, i de la directora general d’Innovació i Competitivitat del Ministeri d’Economia i Competitivitat espanyol, María Luisa Castaño.

 Aquesta edició ha centrat els seus objectius en dos aspectes principals: d’una banda les polítiques d’R+D+I a Espanya i Portugal de cara al programa europeu Horitzó 2020, en què han intervingut els representants governamentals i universitaris dels dos països; en segon lloc, s’ha analitzat l’especialització dels parcs en la captació d’inversió estrangera a través de la creació de clúster especialitzats.

Jaime Quesado, representant del Grup Portuguès de Clústers ha explicat que les grans àrees sectorials de Portugal són Forestal, Minera, Marítima i Climàtica i que el gran repte és crear una cadena de valor en coneixement al voltant d’aquestes àrees. 

Francisco Negre, president de la Comissió Delegada de Finançament d’APTE i director general d’Espaitec, Parc Científic, Tecnològic i Empresarial de l’UJI ha explicat el gran repte d’aconseguir una nova definició de parc caracteritzat en un model financer basat en la creació i explotació de serveis de valor per les seves entitats i la necessitat de generar fluxos interns i externs de capital, tant humà com financer per aconseguir un impacte en el territori. 

Finalment, Josep M. Piqué, vicepresident d’APTE, ha explicat el model de clústers que caracteritza el projecte 22@ com a instrument d’atracció d’inversió que s’instal·len a la ciutat per competir en el món.

Nous objectius

De cara a la propera trobada, que se celebrarà a Badajoz, els presidents de les associacions de parcs han establert els següents objectius i actuacions a realitzar com ara la creació d’un protocol de cooperació entre TECPARQUES i la CRUP, igual que han fet APTE i la CRUE. Es pretén establir una estratègia conjunta entre APTE, TECPARQUES, CRUP i CRUE, elaborar una carta conjunta entre APTE i TECPARQUES i enviar-la als governs dels dos països per evidenciar la importància d’aquesta aliança ibèrica i finalment, assumir el lideratge a Europa i liderar les polítiques iberoamericanes de col·laboració.

Font: web PRUAB