El Centre Tecnològic de Catalunya aporta a la revolució industrial 4.0 un nou sistema per a fosa injectada d’alumini, que ha estat presentat a la fira mundial més important del sector a Düsseldorf
Eurecat, Centre Tecnològic de Catalunya (membre de la xarxa TECNIO) ha presentat un nou sistema intel·ligent que transforma el procés de fosa de l’alumini amb un funcionament que anticipa l’anomenada revolució industrial 4.0, a l’última edició de la fira internacional GIFA, que s’ha celebrat a la ciutat alemanya de Düsseldorf i que és la referència mundial en el sector de la metal·lúrgia.
El desenvolupament que ha presentat Eurecat a Alemanya s’emmarca dins el projecte MUSIC (Multi-layers control&cognitive System to drive metal and plastic production line for Injected Components). Es tracta d’un projecte en el qual hi participen i col·laboren 16 entitats i centres tecnològics europeus, amb l’objectiu de desenvolupar sistemes de fabricació intel·ligent per al procés de fosa a alta pressió d’alumini i millorar així la qualitat dels productes i la competitivitat de les empreses.
El nou procés permetrà a les empreses d’injecció d’alumini assolir estàndards de qualitat i d’eficiència prou alts per poder competir en el mercat productiu, crear les eines necessàries per millorar els seus processos de fabricació i facilitar el seu accés en el que s’ha denominat com a revolució industrial 4.0, que busca fàbriques intel·ligents capaços d’adaptar la seva producció de forma ràpida a les necessitats del mercat assignant de forma eficaç els recursos disponibles.
Eurecat-Ascamm ha participat en la definició i la implementació del procediment per emmagatzemar i filtrar les dades obtingudes mitjançant la xarxa de sensors, així com el desenvolupament de sistemes auto-regulats que s’integraran en els motlles de funció injectada.
Els sensors intel·ligents podran monitoritzar en temps real els diferents paràmetres del procés d’injecció d’alumini. Així mateix, i a través d’una nova eina informàtica de suport, es podran modificar, d’acord amb les dades rebudes, diferents aspectes en el procés de producció per millorar la qualitat i els resultats finals.
Font: web Fundació Ascamm