En la darrera trobada en el Brunch d’Innovació del Hub b30, en el qual els experts van alertar de la necessitat d’implementar mesures de prevenció per protegir les empreses.
Els ponents van incidir en l’increment dels ciberatacs arran de la crisi de la COVID-19 que, segons ells, va agafar les empreses desprevingudes i va obligar, amb l’augment del teletreball, a posar a la xarxa corporativa equips personals que no estaven suficientment protegits. Segons Carles Flamerich, CEO de Light Eyes, els atacs més freqüents són contra els correus electrònics corporatius i personals, coneguts com phishing, i s’han multiplicat per tres durant la pandèmia. Per Flamerich, molts dels atacs es podrien evitar utilitzant un sistema més segur de contrasenyes.
“El cibercrim és un dels negocis més lucratius d’Internet i en molts casos ataca a la peça més dèbil de la cadena, com és l’usuari o, durant l’estat d’alarma, el sector sanitari que estava molt saturat”, destacava Jaume Abella, professor de Ciberseguretat de La Salle-URL. “Els atacants són màfies internacionals organitzades i molt difícils de rastrejar”, afegia Flamerich, que reclamava la necessitat de denunciar en cas de patir un atac.
La falta de professionals que es dediquin a la ciberseguretat va ser un altre tema que es va debatre. Segons els assistents, caldria dissenyar formacions molt pràctiques i promoure les vocacions pel sector TIC entre els joves.
Per acabar, es va parlar de les tendències d’innovació en aquest camp, que implicaran la incorporació de la intel·ligència artificial i la computació quàntica per, entre d’altres, poder detectar fàcilment comportaments anòmals a la xarxa.
Més informació:
Font: