La col·laboració Henkel-UAB, Premi Nacional de Recerca al Partenariat públic-privat
La Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació reconeix l’estratègia de la multinacional alemanya de col·laborar amb universitats i centres de recerca. Henkel va instal·lar l’any 2010 el Laboratori d’R+D+I i Tecnologies Avançades al Parc de Recerca UAB.
El Govern i la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRI) han concedit el Premi Nacional de Recerca a l’empresa Henkel, la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i l’Institut Català d’Investigació Química (ICIQ) en la categoria de Partenariat Públic-Privat, sense dotació econòmica.
El grup alemany Henkel es distingeix per desenvolupar una marcada estratègia de col·laboració públic-privada amb més de 250 universitats i centres de recerca, amb més de 1.500 projectes de millora de productes i R+D, 7.000 patents i 2.000 dissenys registrats. A Catalunya, existeixen dos exemples d’aquesta estratègia: la unitat mixta Henkel-ICIQ, dedicada a desenvolupar adhesius d’alt rendiment mitjançant reaccions de curat innovadores, i el Laboratori d’R+D+I i Tecnologies Avançades de Henkel al Parc de Recerca UAB (PRUAB).
Aquest laboratori, que es va inaugurar el 2010, ocupa un espai de 240 metres quadrats a l’Edifici Eureka del PRUAB i està configurat com una instal·lació multidisciplinària que fa recerca en els àmbits de la química, les ciències de materials i el desenvolupament i test de nous adhesius. Aquesta iniciativa és un bon exemple de la recerca col·laborativa que es pot establir entre la indústria i la universitat, fomentant la transferència de coneixement de la recerca a l’aplicació industrial i esdevenint una via de recuperació de l’economia.
Enguany, Henkel ha anunciat una inversió de 7 milions d’euros per ampliar l’equip de recerca que ja té a Catalunya amb tres nous laboratoris d’R+D per desenvolupar adhesius i segelladors industrials, els quals generaran 55 llocs de treball en una primera fase i s’inauguraran el 2013.
Els Premis Nacionals de Recerca, convocats per la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació amb el suport del Govern de la Generalitat de Catalunya, fomenten el reconeixement social de la ciència i l’activitat dels investigadors, mecenes, empresaris i comunicadors.
En aquesta segona edició, el jurat ha estat format pels investigadors Albert Balcells, Salvador Barberà, Miguel Beato, Jordi Isern, Ramon Pascual i Joan Rodés, pels polítics Antoni Castellà i Josep M. Martorell, de la secretaria d’Universitats i Recerca de la Generalitat, i per Enric Claverol, director de l’FCRI.
Font i fotografia: notícia de (PRUAB)www.uab.es 05/11/2012