Un estudi en què han participat investigadors de set països ha permès identificar la proteïna EndoG, responsable del manteniment de la forma i funció del cor i, per tant, clau en la regulació de la hipertròfia cardíaca. Aquesta afecció consisteix en un augment del pes del cor que pot conduir a la insuficiència cardíaca, una de les principals causes de mortalitat i incapacitat al món. El treball ha estat coordinat per la Universitat de Lleida i el Medical Research Council de Londres i ha comptat amb la participació de tres centres d’investigació catalans més: l’Hospital Vall d’Hebron, la Universitat Autònoma de Barcelona i el Parc Científic de Barcelona.
Aquest grup internacional d’investigadors ha aconseguit demostrar una relació de causa-efecte entre la presència de la proteïna EndoG al cor i l’estat d’aquest òrgan vital. “L’anàlisi microscòpic del cor dels ratolins deficients en EndoG ens va permetre identificar que el teixit cardíac estava danyat, i suggeria alteracions metabòliques”, explica el doctor Xavier Cañas, responsable de la Plataforma de Recerca Aplicada en Animals del Laboratori del Parc Científic de Barcelona (PRAAL-PCB).
Els cors hipertròfics, per tant, no tenen la proteïna EndoG, que es converteix d’aquesta manera en una futura diana terapèutica i en un element clau en l’anàlisi i el pronòstic d’algunes malalties cardiovasculars. “Si es pogués controlar l’engreix anormal del cor es podria reduir el risc d’insuficiència cardíaca i millorar la salut del pacient”.
Data d’elaboració: 06/10/2011
Font: notícia 3cat24.cat, 05/10/2011
Fotografia de T. Bower: CC,2.0 (by)