El passat divendres 6 de febrer, el clúster carni porcí català INNOVACC va presentar a Vic un nou programa que permet calcular la petjada de carboni (PC) i la petjada hídrica (PH) dels principals productes del sector carni porcí. Aquesta eina s’ha creat i desenvolupat en el marc del projecte “Foment de la reducció de la petjada de carboni i petjada hídrica al sector carni porcí” que ha comptat amb el suport del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Medi Natural de la Generalitat de Catalunya.

L’equip tècnic encarregat de desenvolupar aquesta eina ha estat integrat per l’empresa Inèdit Innovació (spin-off del Parc de Recerca de la UAB), el centre BETA (UVic-UCC), Cetaqua (Centre Tecnològic de l’Aigua) i la companyia Lavola1981.

Aquest programa ofereix a les empreses del sector carni un marc metodològic de referència per autocalcular-se la PC i la PH dels seus principals productes. La calculadora està preparada per avaluar la producció de: pinsos, porcs vius en granja, canals de porc, carn especejada fresca o congelada, pernil cuit, pernil curat, fuet i xoriç.

Aquest sistema pot ajudar a les empreses del sector a reduir el seu impacte sobre el canvi climàtic dels seus principals productes, i a la vegada ser més eficients en l’ús dels seus recursos. Igualment, la utilització d’aquesta eina pot suposar també una millora de la imatge de la marca o empresa, especialment per a aquells mercats més sensibles amb el canvi climàtic i la sostenibilitat.

Què són la Petjada de Carboni i la Petjada Hídrica?

La petjada de Carboni (PC) de producte és la quantitat total d’emissions de gasos d’efecte hivernacle (GEH) causats directa o indirectament al llarg del seu cicle de vida, mentre que la Petjada Hídrica (PH) de producte és un indicador sobre l’ús de l’aigua dolça realitzat durant el cicle de vida del producte, considerant el consum directe (en el procés) i indirecte (cadena de subministrament).

Font: web PRUAB