Catalunya lidera el projecte mèdic d’abast europeu CONNECARE, que té l’objectiu d’implementar un sistema intel·ligent, adaptatiu i personalitzat en el tractament de les malalties cròniques complexes, amb la finalitat de millorar l’estat i l’atenció dels pacients, que es calcula que suposa el 70 per cent de la despesa sanitària.

Els principals beneficiaris del projecte, que està coordinat pel centre tecnològic Eurecat, són els pacients amb més d’un malaltia crònica i fragilitat a causa de factors socials, econòmics o clínics, un perfil que normalment es correspon amb gent d’edat avançada.

CONNECARE (acrònim de les sigles Personalised Connected Care for Complex Chronic Patients) s’inscriu en el prestigiós programa Horitzó 2020 de la Comissió Europea i es presenta aquesta setmana a Barcelona, a la 16th International Conference on Integrated Care, que se celebra del 23 al 25 de maig.

El projecte, que està basat en el concepte de Medicina 4p (predictiva, preventiva, personalitzada i participativa), proporcionarà suport a la presa de decisions per la gestió personalitzada i adaptativa, a la vegada que oferirà eines per monitoritzar l’estat i les activitats dels pacients i els aportarà recomanacions perquè puguin gestionar-se autònomament i millorar així la seva qualitat de vida.

A més d’implementar i avaluar un nou model organitzatiu per a la cura integral, CONNECARE testejarà eines TIC per a la gestió clínica adaptativa i personalitzada i implementarà un enfocament de la cura, proactiu i preventiu. També testejarà amb estudis clínics una solució integrada per connectar a pacients, cuidadors i professionals de la sanitat, potenciarà que els pacients puguin tenir cura de si mateixos, amb un plantejament d’autogestió i desenvoluparà un sistema automàtic d’alerta basat en el seguiment remot dels pacients.

CONNECARE compta amb deu participants de sis països, entre els quals hi figuren l’Institut d’investigacions biomèdiques August Pi i Sunyer i de l’Institut de Recerca Biomèdica de Lleida, Fundació Privada Dr. Pifarré Lleida. Completen el consorci Assuta Medical Centers LTD  i Ewave LTD (Israel), Academisch Ziekenhuis Groningen i IP Health Solutions BV (Països Baixos), Università Degli Studi di Modena e Reggio Emilia (Itàlia), Technische Universitaet Muenchen (Alemanya) i Advanced Digital Innovation UK LTD (Regne Unit).

El projecte, que té un cost de 4.964.189 euros i finalitzarà el mes de setembre de 2019, es durà a terme a Catalunya, Israel i Groningen i començarà a fer estudis clínics el mes de setembre del proper any.

Sobre Eurecat

Eurecat, Centre Tecnològic de Catalunya (membre de TECNIO), aplega l’experiència de més de 450 professionals que generen un volum d’ingressos de 36 milions d’euros anuals i dóna servei a més de 1.000 empreses. Amb instal·lacions a Barcelona, Canet de Mar, Cerdanyola del Vallès, Girona, Lleida, Manresa, Mataró, Reus i Amposta i amb una seu a Brasil, participa a 160 grans projectes consorciats d’R+D+i nacionals i internacionals d’alt valor estratègic i compta amb 73 patents i 7 spin-off. El valor afegit que proporciona Eurecat accelera la innovació, elimina la despesa en infraestructures científiques i tecnològiques, redueix els riscos i proporciona coneixement especialitzat a mida de cada empresa. Més informació a www.eurecat.org

Font: web Eurecat