En Kabine Kaba, nascut a Guinea Conakry, va arribar a Catalunya amb 19 anys per jugar al futbol. Arran d’una lesió, va haver d’abandonar l’esport i va començar a treballar en el sector de la restauració com a cuiner, i sense cap formació prèvia, gràcies a la seva adaptabilitat i esforç. Al 2021 volia canviar de sector i es va adreçar a la Fundació Eurecat.
Des de la Fundació Eurecat, van iniciar l’orientació (dins la convocatòria de 2021 dels programes mixtos d’orientació i formació profes- sional per a l’ocupació per a persones treballadores), amb l’objectiu de conèixer millor les seves competències i van programar un seguit d’accions per a la millora i el reconeixement competencial.
En la primera sessió d’autoconeixement mitjançant entrevista curricular, va manifestar que tenia facilitat per les feines manipulatives com la cuina i que li agradava la soldadura, perquè tenia un familiar que hi treballava artísticament. Des de la Fundació Eurecat li van facilitar adreces on trobar formació subvencionada en soldadura i van treballar amb ell la possibilitat d’altres oficis del metall com el de torner/fresador. En aquesta sessió també van compartir un vídeo sobre el certificat de professionalitat de mecanització per arrencada de ferritja i la sessió va finalitzar amb el compromís que en Kabine es prendria un temps per investigar sobre tota la informació rebuda i es tornarien a veure per continuar el procés d’orientació.
En Kabine va realitzar 4 sessions presencials i un acompanyament telefònic continuat durant tot el procés d’orientació; no obstant això, a la segona sessió, a l’hora de treballar el qüestionari per establir el seu objectiu professional definitiu i determinar els aspectes a treballar, va tenir clar que volia prioritzar la formació en soldadura i va descartar altres opcions. Així doncs, per tal d’aprendre l’ofici i la pràctica, se’l va dirigir cap a formacions de certificats de professionalitat de soldadura, subvencionats pel Consorci per a la Formació Contínua de Catalunya i el SOC.
En Kabine va realitzar al seu país estudis equivalents a l’Educació Secundària Obligatòria (ESO) que no va poder convalidar, motiu pel qual, calia que realitzés la prova de competències clau. Donada la seva inquietud i ganes, mentre esperava per realitzar la prova de competències, com que no va trobar cursos subvencionats, es va inscriure en un curs privat de Soldador especialitat TIG, en modalitat mixta, que va trobar per internet i que impartia l’entitat IMPLIKA. Al gener del 2022 va superar la prova de competències amb molt bona nota i des de la Fundació Eurecat van enviar el certificat de superació de la prova a l’Ajuntament de Cerdanyola per completar la seva inscripció al certificat de professionalitat de soldador, juntament amb el seu currículum vitae per competències, elaborat en la darrera sessió, per tenir més opcions a assolir una plaça.
En aquest moment en Kabine va considerar que havia finalitzat el seu procés d’orientació i que havia assolit el seu objectiu.
En Kabine va realitzar entre el 21 de març i el 9 de setembre d’enguany el certificat de professionalitat de Soldadura amb electrodes i revestit i Tig de 720 hores, organitzat pel Servei de promoció econòmica de Cerdanyola del Vallès, a la Masia Can Serraparera, dins l’oferta formativa FOAP 2021 i subvencionat pel SOC i el Fons Social Europeu. Posteriorment, durant el mes d’octubre, va realitzar les 40 hores de pràctiques en una empresa de Cerdanyola.
Actualment en Kabine té 31 anys, està treballant de soldador a l’empresa on va realitzar les pràctiques del certificat de professionalitat, està content amb la seva nova professió i ha pogut conciliar la seva vida familiar. Té paraules d’agraïment per a la Fundació Eurecat i, en especial, per a la seva orientadora, la Yolanda Beltran.
Esperem que aviat pugui veure complert el seu somni de treballar a Alstom, somni que de ben segur amb la seva actitud i esforç, farà realitat. Li desitgem molta sort en aquesta nova etapa, tot recordant-li que “si pots somiar-ho, pots aconseguir-ho”
Font:
https://conforcat.gencat.cat/web/.content/documents/Publicacions/INFORMAT/INFORMAT_25/CAT/INFORMAT25_CAT.pdf