L’any que ve, l’economia espanyola recuperarà el nivell de producte interior brut (PIB), en termes reals, del 2008, abans que esclatés la crisi, segons les previsions de CaixaBank Research. L’entitat financera, que ha presentat l’últim informe mensual del 2016, ha elevat del 2,4% fins al 2,6% la previsió d’alça del PIB espanyol el 2017; i la de l’exercici actual, des del 3,1% fins al 3,3%.

Encara que no són iguals a la dècima, les anàlisis de CaixaBank Research coincideixen amb la tendència marcada en les previsions del Govern que en el pla pressupostari remès a Brussel·les la setmana passada estimava un augment del 3,2% aquest any i del 2,5% el que ve. Les dades reflecteixen que les dues eleccions generals del desembre del 2015 i juny del 2016 i el bloqueig institucional de més de 10 mesos fins que es va investir Mariano Rajoy de nou president del Govern “no ha tingut un efecte gaire significatiu en l’economia”. 

En tot cas, en l’exercici pròxim es registrarà “una lleugera desacceleració” respecte a l’actual, si bé serà un dels creixements més alts de la Unió Europea (UE). Per a l’eurozona, de fet, preveuen una alça de l’1,4% l’any que ve.

L’equip del servei d’estudis de l’entitat, encapçalat per Enric Fernández, assegura que el creixement econòmic espanyol haurà batut els pronòstics de tots els analistes en el bienni 2015-2016. A això hi han contribuït factors externs com el baix preu del petroli i la política monetària ultraexpansiva del Banc Central Europeu (BCE), com a interns, com l’impuls fiscal, amb la rebaixa de l’impost de la renda (IRPF).

ESTIMACIONS “CONSERVADORES”

Encara que amb menys empenta, tenint en compte la cotització més alta del cru prevista i una política fiscal menys expansiva, “l’evolució dels factors de fons serà favorable” el 2017, afirmen. La mateixa entitat considera “conservadores” les seves previsions” i contempla la possibilitat que el creixement sigui fins i tot més alt del previst. “Si l’evolució del preu del petroli, de la política monetària i el dèficit acaba sent més favorable del previst, el creixement es podria mantenir per sobre del 3% el 2017%, asseguren.

Una de les assignatures pendents serà millorar “la qualitat de l’ocupació”. De totes maneres, els autors de l’informe consideren que “la reforma laboral ha tingut un efecte positiu en el mercat laboral”. De fet, la taxa d’atur se situarà l’any que ve en una mitjana del 18%, però en l’últim trimestre “caurà per sota del 17,5%”.

Els autors asseguren que l’objectiu de dèficit per a les administracions públiques el 2016, del 4,6% del PIB, s’assolirà; i el del 3,1% per al 2017, exercici en què la meta és el 3,1,%, es podria quedar en el 3,4%.

Font: web elperiodico.cat