L’objectiu d’aquesta iniciativa és acompanyar els projectes de noves empreses de base científica, derivades d’universitats o centres de recerca, des de la fase inicial del prototip fins a introduir-lo al mercat. La primera convocatòria del programa, que es preveu que mobilitzi 30 milions d’euros en 5 anys, s’obrirà el proper 18 de novembre.

Catalunya destaca per la seva alta productivitat científica; amb un 1,5% de la població europea, capta el 3,4% dels recursos competitius del Consell Europeu de Recerca (ERC) i un 2,4% dels recursos competitius del 7è programa Marc de la UE. En aquest sentit, un dels reptes més importants és la transferència dels resultats de la recerca al món productiu, que és un objectiu cabdal per al desenvolupament social i econòmic.

Per aquest motiu, el Govern ha creat el programa Indústria del Coneixement, destinat a empreses derivades (spin-off) sorgides d’universitats i centres de recerca i amb el qual es preveu donar ajuts en les diferents fases de desenvolupament d’un projecte, des del laboratori fins al mercat.

Per a la fase inicial d’un projecte o fase llavor, es concediran 40 subvencions anuals de 25.000 euros, les quals aniran destinades a protegir els resultats de la investigació amb patents i a cobrir els primers treballs de desenvolupament d’un producte.

Per a la segona fase d’un projecte o fase de producte, es concediran 15 subvencions anuals de 100.000 euros, per al desenvolupament de prototips dels productes i demostrar la viabilitat del projecte.

Per a la fase de mercat, l’Institut Català de Finances atorgarà 20 crèdits anuals, 15 dels quals podrien arribar als 67.000 euros i els altres 5 fins a 200.000 euros.

Amb el programa es preveu la mobilització de fons de 30 milions d’euros en 5 anys; en aquest període està previst atorgar subvencions a prop de 300 projectes empresarials basats en la investigació. La primera convocatòria del programa s’obrirà el proper 18 de novembre.

Per més informació, contacteu amb: Mónica Cerdán (monica.cerdan@uab.cat), Lena Cañellas (emprenedors.parc@uab.cat)

Font: web PRUAB